Съдът отмени Наредба на ОбС за прием на деца в общински детски градини и училища

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:02 / 15.11.2018
2844
Административен съд – Варна се произнесе с решение по адм. дело №1684/2018 г., образувано по жалба на П.Т., срещу приета с решение № 579-11 по протокол № 14 / 20.12.2016 г. от Общински съвет Варна  Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общински детски градини, полудневни и целодневни подготвителни групи към училищата на територията на Община Варна, включително и приложение №1 на тази наредба -  Правила за условията и редът за записване, преместване и отписване на деца в общински детски градини на територията на Община Варна. Съдът отменя процесната Наредба на Общински съвет – Варна, с изключение на чл. 10 т.4, т.5 и т.6 и чл. 39 от тези Правила, поради известния на съда факт, че  тяхната отмяна е вече постановена с решение № 1018/09.06.2017 г. по адм. дело № 683/2017 г. по писа на АдмСъд –Варна, което решение е обжалвано пред ВАС.

Съдебният състав счита, че не е спазена формата на административния акт, поради липса на мотиви на изготвения проект, съобразно реквизитите на чл.28 от ЗНА.  Допуснати са съществени нарушения на административно-производствени правила, рефлектиращи върху  законосъобразността на нормативния акт. В мотивите си съдът сочи, че между внасяне на проекта на Наредбата и  приемането му от общинските съветници, срокът е пределно кратък и това на практика е довело до невъзможност за запознаване на общинските съветници с неговото съдържание.  Ако в случая бе предоставена възможност на общинските съветници да получат изработения проект на Наредбата  и им бе осигурено технологично време за индивидуален и колективен анализ на проекта преди гласуване, би могло да се стигне до  различно съдържание  на подзаконовия нормативен акт и затова е необходимо постановяване на отмяна на частично оспорената част на процесната Наредбата.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд с касационна жалба в 14-дневен срок от съобщението до страните.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).