Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдът поряза първия иск срещу държавата заради свлачище
Автор: Екип Varna24.bg 10:05 / 20.11.2009Коментари (0)2219
© Varna24.bg
Варненският административен съд поряза първия у нас иск срещу държавата заради свлачище. Владимир Славов загуби делото, заведено след щетите, които са били нанесени на имота му от свлачището "Трифон Зарезан".

Както "Черно море" вече писа, той поиска обезщетение от 500 000 лв., тъй като свличането на земята в крайбрежната зона направило къщата му негодна за обитаване. Заради бездействието на държавните органи бе заведен частичен иск на стойност 100 000 лв. Освен разрушен, семейният хотел на Славов бил и разграбен от мародери. Те отарашили сградата,
когато собствениците й я напуснали, защото с кметска заповед били спрени и токът, и водата в засегнатия от свлачището район край сп. "Трифон Зарезан". Съдът не уважи финансовите претенции на ищеца, въпреки че признава бездействието на ответника - Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Кореспонденцията между държавни и общински органи, възлагането на проекти и анализи са само подготвителни, но не и ефективни действия за ограничаване на свлачището". Това се посочва в мотивите на съда относно мерките на МРРБ в отговор на свлачището, което е активно вече 10 години, а през 2008-а придоби "катастрофален характер". Според мотивите на съда липсата на ефективни действия е рефлектирала и върху решенията на Министерски съвет по разпределението на вече получените от държавата за укрепване на свлачищата
инвестиционни заеми, така че "вместо да бъдат оползотворени по предназначене, са пренасочени към други сфери". Същевременно обаче съдията по делото твърди, че "не е налице причинна връзка между вредата и незаконосъобразното бездействие на ответника". Тя се аргументира с тезата, че свлачището в района "би могло да се активира и при предприемане на действия за укрепване". Със съдебното решение от 6 ноември тази година искът за финансово обезщетение е отхвърлен, тъй като, макар и силно деформирана, с напукани носещи елементи, негодна за обитаване и дори подлежаща на събаряне, сградата не е "погинала". Съдът обаче не приема аргументите, с които юристите на МРРБ са опитали да докажат, че хотелът е построен незаконно.

Тодор Рачински, адвокат на Владимир Славов, коментира пред "Черно море", че клиентът му ще обжалва решението. Това трябва да стане в 14-дневен срок с касационна жалба пред Върховния административен съд.

Средната скорост, с която се движи свлачището "Трифон Зарезан", е между 1 и 3 мм дневно. Това съобщи за "Черно море" Йордан Йорданов, шеф на "Геозащита" - Варна. По думите му свлачището продължава да е активно, въпреки че не се развива с еднакви темпове.

През септември тази година министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обяви във Варна, че държавата не се отказва от плановете за укрепване на терена, но не може да им даде ход преди февруари-март догодина.

Източник: chernomore.bg




Още по темата: общо новини по темата: 82
13.04.2021 »
07.04.2021 »
20.04.2019 »
31.08.2017 »
24.11.2014 »
17.11.2014 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: