Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдът потвърди присъдата на задържаните по случая "Гетсби"
Автор: Екип Varna24.bg 16:15 / 06.02.2023Коментари (0)1182
©
Върховният касационен съд потвърди присъдата на Варненския апелативен съд, произнесена през март 2022 г. спрямо Галин М. и Кристиан Т. Това съобщиха пот пресцентъра на съда за Varna24.bg.

Със съдебния акт бяха увеличени наказанията им: 17 години затвор за Галин и 7 – за Кристиан. На 28.01.2018 г. в съучастие те направили опит умишлено и по хулигански подбуди да умъртвят охранителя Армен А. Престъплението е останало недовършено по независещи от тях причини. Към този ден Кристиан е бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Галин пък е действал при условията на опасен рецидив. Двамата трябва солидарно да заплатят 80 хиляди лева на пострадалия като обезщетение за претърпените неимуществени вреди. 

Присъдата беше обжалвана от двамата подсъдими, но върховната инстанция прецени жалбите им за неоснователни. В решението се посочва, че въззивният съдебен състав "убедително и без доказателствено колебание е приел, че при възникналата общественоопасна ситуация всеки от двамата подсъдими е имал възможност да наблюдава поведението на другия, както и пряко да възприеме отбранителните действия на пострадалия“. На местопрестъплението са присъствали двама свидетели, които са настоявали Галин М. да прекрати нападението. Поведението на непълнолетния деец пък ярко разкрива неговия пряк умисъл към извършения опит за убийството на охранителя, желаната от съучастниците пряка и непосредствена цел към нараняване (умъртвяване), упоритостта в отстояване на намисленото престъпление и възникналия между тях общ умисъл към убийство.

Въззивният съд е подходил с необходимото внимание и е извършил самостоятелна доказателствена преценка, се казва още в решението на ВКС. При изграждане на фактическата обстановка е групирал отделните доказателствени източници съобразно установените чрез тях събития, характера и вида на доказателствените средства и разяснените от експертите специални научни познания. Върховният съд в решението си напомня, че решаващият съдебен състав не е длъжен да удовлетворява всяко доказателствено искане на страните, а само тези, които способстват за постигане на непосредствените цели на процеса и установяване на обективната истината за извършеното престъпление.

Исканията на жалбоподателите за намаляване на наказанията също са приети за неоснователни, защото видът и размерите им са съобразени с тежестта на извършеното престъпление,  с личността и обществената опасност на всеки от дейците. Допълнително обществената опасност на престъплението се завишава и от квалификацията за хулигански подбуди.

С тези аргументи ВКС остави в сила присъдата на Варненския апелативен съд. Един от съдиите е изразил особено мнение по въпроса за установяване на виновността на непълнолетния подсъдим.

 Решението е окончателно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: