Съдът прекрати делото по жалба на МРРБ за колите по Крайбрежната във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
17:14 / 27.07.2023
1234
Административен съд – Варна остави без разглеждане жалбата на Държавата, представлявана от Министъра на регионалното развитие и благоустройството, против Заповед № РД-2З-77О6-78 от 07 юни 2О2З г. и Заповед № РД-23-7706-79 от 8 юни 2023 г. на Областния управител на Варна и прекрати производството по делото. Това съобщиха от Административен съд за Varna24.bg.

Съдът намира, че след като Държавата е възложила управлението на областния управител на имотите публична държавна собственост (5 бр. са процесните имоти), на които са изградени брегоукрепителни съоръжения на Крайбрежната алея – буни и дамба, то е недопустимо, по пътя на оспорване на актовете му пред съд, жалбоподателят да решава въпроси, свързани с начина на това управление. Защитата на националния интерес се изпълнява чрез провеждане на място, в областта, на държавната политика от областния управител, т.е. чрез изпълнение на административните му правомощия като местен орган на изпълнителната власт, а в случая жалбоподателят твърди нарушаване на права в резултат на издаден акт.

В мотивите си съдът сочи, че наличието на възможност за обжалване на процесните заповеди не може да се обоснове и от твърденията за защита на обществения интерес, защото по силата на закона прокурорът е този, който упражнява такъв общ надзор за законност (вкл. за защита правата на гражданите). Прокурорът следи за спазване на законосъобразността в административния процес и само прокуратурата е оправомощена от закона да защитава обществения интерес, чрез подаване на протест, в случай, че прецени, че е засегнат неблагоприятно или е реално застрашен. Съдът прави извод, че жалбата се явява подадена при липса на правен интерес, наличието на който е абсолютна положителна процесуална предпоставка за допустимост на съдебното обжалване и за наличието на която предпоставка съдът е длъжен да следи служебно. Поради това, съдът оставя без разглеждане жалбата по настоящото производство и го прекратява.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба през ВАС в седемдневен срок от получаване на съобщенията от страните.

Виж коментарите (2)

Още по темата (11):
27.12.2023 Проблем: Активира се старо свлачище в района на Трета буна на Крайбрежната
27.06.2023 Министърът на МРРБ подаде жалба срещу заповедите на Областния управител за Крайбрежната алея
19.06.2023 Кметът на Варна: Няма да позволя алабализми за Крайбрежната алея
14.06.2023 Велосипедисти: Много е опасно спускането към Крайбрежната алея, липсва маркировка
13.06.2023 Репортер на Varna24.bg: Мнениято на варненци относно този казус са
разделени
13.06.2023 Областна администрация задвижи решаването на важен проблем с колите в Морската градина
Още новини от Новини от Варна:
Във Варна: Военноморските сили почетоха паметта на загиналите за ...
Кметът на Варна: Театралният фестивал "Варненско лято" утвърждава...
Кметът Коцев почете Христо Ботев и загиналите за свободата на Бъл...
Навръх Деня на детето полицията във Варна организира хайка за неп...
Министърът на културата: Фестивалът "Варненско лято" е гордост за...
Във Варна ще бъде отново много топло през деня, следобед обаче ще...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).