Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдът прекрати производството по делото за закриване на училището в Николаевка
Автор: Пламена Николова 17:52 / 02.06.2021Коментари (0)2372
©
Със съдебен акт №1312 от 2 юни 2021 год. Административен съд – Варна оставя без разглеждане жалбата на ОУ "Христо Ботев“, с. Николаевка, община Суворово и прекратява производството по адм. дело №1160/2021 г., съобщиха от пресслужбата на съда.

Припомням, че делото бе образувано по жалба от Основно училище "Христо Ботев“, с. Николаевка, община Суворово срещу Решение на  Общински съвет – Суворово, с което Решение административният орган е дал съгласие да се закрие ОУ “Христо Ботев“, с. Николаевка, считано от 1 септември 2021 г. и учениците, които са жители на Община Суворово, да се пренасочат към СУ "Н. Й. Вапцаров“, гр. Суворово или по избор на родителите към другите училища в общината.

В мотивите си съдът сочи, че съгласно  Закона за предучилищно и училищно образование (чл.312 ал.6 вр. чл.310 ал.1) окончателният административен акт, с който се закрива общинско училище е заповед на Министъра на образованието и науката, като административното производство по издаването й започва по предложение на кмета на общината, след съответно решение на общинския съвет. Решението на общинския съвет няма самостоятелно действие, а представлява част от процедурата по издаване на заповед за закриване на училище. Оспореното решение на Общински съвет -Суворово е част от производството по издаване на заповед на Министъра на образоването и науката  (чл.310 ЗПУО), която заповед е актът, който подлежи на оспорване.

Волеизявленията, действията и бездействията, когато са част от производствата за издаване или изпълнение на индивидуални или общи административни актове или са част от производствата по издаване на нормативни актове, не са индивидуални административни актове (чл.21 ал.5 АПК.) и не подлежат на оспорване.  Затова, в случая, съдът намира, че оспореното решение № 24-412 по Протокол № 24/19.05.2021г. на Общински съвет – Суворово не подлежи на оспорване, поради което жалбата е недопустима и следва да се остави без разглеждане, а  производството по делото да се прекрати.

Определението може да се обжалва с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщението на страните.

 

 

 

 

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: