Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдът стопира изграждането на нова висока сграда до Музея по история на медицината във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 18:08 / 18.02.2020Коментари (0)4310
©
Днес Административен съд – Варна със свое  Решение  отмени, по жалба на УМБАЛ "Света Марина“ ЕАД, Заповед № 068/29.01.2019 г. на Главния архитект на Община Варна, с която е разрешено изработването на проект за Подробен устройствен план /ПУП/ за изменение на ПУП-ПРЗ за УПИ ІV «за обществено обслужване».

Издадената Заповед е в резултат от заявление, подадено от заинтересованата страна "Юнион Тур“ ООД, в което заявителят е поискал да се открие производство по реда на чл.135 от ЗУТ за допускане, проучване и проектиране на изменение на ПУП за поземлен имот по кадастралната карта на гр. Варна. Откриването на процедурата е продиктувано от желанието на собственика да измени отреждането на имота от "за обществено обслужване“ в такова "за жилищно строителство“. Иска се също с новия ПУП-ПРЗ в имота да се допусне застрояване в рамките на максимално допустимите параметри за градоустройствена зона Ц2, в която попада имотът, съгласно Общия устройствен план на гр. Варна от 2012 г, съобщават от пресслужбата на Административния съд във Варна.

Като заинтересовани страни по делото бяха конституирани  "ЮНИОН ТУР“ ООД ; Варненска и Великопреславска  Митрополия и Община Варна - собственици на имоти с общи граници на бул.“П.“№51. УМБАЛ "Света Марина“ ЕАД е собственик на имот, върху който са изградени и съществуват към настоящия момент две сгради, които притежават статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност – "Възрожденска сграда в комплекс с параклис“.

Параклисът "Свети пророк Илия“ е собственост и се стопанисва от Варненската и Великопреславска света Митрополия. Втората сграда на УМБАЛ "Света Марина“ ЕАД – Варна е двуетажната сграда, известна сред варненци като първата дарителска болница в България и към настоящия момент е със статут на паметник на културата с национално значение.  В нея се помещава експозицията на единствения на Балканския полуостров Музей по история на медицината. Към настоящия момент имотът на "Юнион Тур“ ООД  се ползва като обществен паркинг. Според жалбоподателя, с издаване на процесната заповед  се цели заинтересованото лице "Юнион Тур“ ООД безвъзмездно да придобие част от имота на УМБАЛ "Св. Марина“ ЕАД.

Съдът счита, че ответникът е допуснал съществено нарушение на административно производствените правила, тъй като не е уведомил УМБАЛ "Св. Марина“ ЕАД и Варненската и Великопреславска Митрополия за откриване на процедурата по изменение на ПУП-ПРЗ пред Главния архитект на Община Варна.

В хода на делото бе допусната и съдебно-техническа екпертиза от вещо лице архитект. Видно от заключението на вещото лице, имотът на УМБАЛ "Св. Марина“ ЕАД, както и имотът на заинтересованата страна "Юнион Тур“ ООД, попадат в градоустройствена зона Ц2. Експертът отбелязва, че макар и да попада в зоната на стария градски център, отразена в ОУП с индекс Ц2, за него действа специален режим на културно-историческа защита, доколкото той попада в обхвата на архитектурно-археологическия резерват "Античен град Одесос – Варна", където се препоръчва (без да се ограничава) "ниско" до "средно застрояване" с кота корниз 15,00 м.

В заключение  съдът налага извода, че оспорената в настоящото производство Заповед № 068/29.01.2019г е постановена от компетентен орган по силата на изрична делегация, но същата е незаконосъобразна като постановена в нарушение на законовите изисквания за форма и съдържание, при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и в нарушение на материалния закон.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: