Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдът в Страсбург отказа да вземе мерки срещу България заради бутането на ромски къщи в "Максуда"
Автор: Екип Varna24.bg 15:54 / 27.08.2015Коментари (2)3516
© Varna24.bg
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург изпрати снощи до българското правителство ново уведомление, с което отхвърля и третото искане от жители на варненския квартал "Максуда" за налагане на привременни мерки - спиране на изваждането и разрушаването на незаконно построени жилища там, съобщи Пресцентъра на министерството на правосъдието, пише "24 часа".

Отчитайки информацията, изпратена от българските власти, за положението на жалбоподателите и техните семейства и за предложените им алтернативни възможности за настаняване и подкрепа, ЕСПЧ е преценил, че в случая не се налагат привременни мерки, които да предотвратят възможно застрашаване на правата на жалбоподателите, гарантирани от Конвенцията.

Съгласно практиката на ЕСПЧ, националните власти по принцип имат право да разрушават незаконни постройки и да преместват хора, които заемат незаконно общинска земя, при спазване на принципа на пропорционалността и на уредените в закона ред и условия. Същевременно, в настоящата процедура по исканията за привременни мерки ЕСПЧ се интересува предимно от предприетите от властите подходящи мерки за настаняване на лицата в уязвимо положение, останали без дом след разрушаването на постройките. Конкретно това означава децата от разрушените къщи да бъдат настанени при подходящи условия без да бъдат разделяни от родителите си, своевременно да бъдат настанени в подходящи условия възрастните, хората с увреждания и други лица в уязвимо положение.

Не са коректни интерпретациите, появили се в някои медии през последните дни, че "българското правителство е поело ангажимент да не бъдат премахвани повече сгради във варненския квартал "Максуда", както и че "Министерство на правосъдието е автор на писмото, в което се обещава, че събарянето на постройки в кв. "Максуда" спира". МП не е поемало ангажимент от името на държавата в процедурата пред Съда по правата на човека в Страсбург, че няма повече да бъдат разрушавани незаконни постройки в квартал "Максуда".

При изготвяне на писмата до ЕСПЧ във връзка с постъпилите там жалби и искане за привременни мерки, МП събира информация от кметовете на община Варна и на район Младост и от местната дирекция "Социално подпомагане". Досега в процедурата пред ЕСПЧ по повод на жалби на жители на кв. "Максуда" са изпратени три писма от Дирекция "Процесуално представителство на Рeпублика България пред ЕСПЧ" към Министерството на правосъдието. В тях се съобщава, че към момента общинските власти във Варна не планират последващи действия по извеждане на останалите обитатели на квартал "Максуда", което точно възпроизвежда отговора на Община Варна от средата на август по повод на процедурата пред ЕСПЧ.




Още по темата: общо новини по темата: 47
12.09.2019 »
12.09.2019 »
02.08.2019 »
10.01.2019 »
04.12.2018 »
30.10.2018 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.08.2015 г.
0
 
 
Чудесна новина ! Вече и на германските бюрократи им омръзна от цигания !
Aнонимен
на 27.08.2015 г.
0
 
 
Бре, кво става? Още милион имигранти в европа и тия там съвсем ще отрезнеят.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: