Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдът във Варна пусна под домашен арест наркодилърите Камен и Радослав
Автор: Екип Varna24.bg 16:39 / 20.09.2022Коментари (0)1275
© Varna24.bg
Илюстрация
Варненският апелативен съд измени в "домашен арест“ мярката за неотклонение на обвиняем, държал високорискови наркотици с цел разпространение и отглеждал растения от рода на конопа в нарушение на закона. Втората инстанция измени определение на Окръжен съд – Варна, с което Камен А. е бил задържан под стража, съобщиха от пресцентъра на съда.

41-годишният мъж е бил арестуван при специализирана операция на ГДБОП във Варна на 9. септември. В къща край града е била установена оранжерия за отглеждане на марихуана. От имота били иззети 180 стръка от растителния вид, около 3,25 кг суха зелена тревиста маса, хашишово масло и оборудване, пригодено за отглеждане и изсушаване на растенията.

Обвиняемият не оспорва извършването на деянията. Адвокатът му обаче се противопоставя на извода, че Камен А. може да извърши престъпление или да се укрие. Мъжът работи, има постоянен адрес и задължения по отглеждането на детето си. Основните притеснения на защитата обаче са свързани със здравето му, тъй като той страда от сърдечно заболяване.

Представителят на Апелативната прокуратура сподели съображенията на Окръжния съд, че става дума усложнена и конспиративна престъпна дейност, но се съгласи, че действително здравословното състояние на обвиняемия е влошено.

Съдът прецени жалбата срещу задържането в ареста на обвиняемия за основателна. Въззивният съдебен състав съобрази, че доказателствата подкрепят предположението за съпричастност към вменените във вина две деяния. Апелативните съдии обърнаха внимание, че данните не сочат риск от укриване. Реална обаче е опасността от извършване на престъпление. Тя се извлича от предходно осъждане на Камен А. Макар той да е бил реабилитиран, фактът на деянието е безспорен. Ето защо горната инстанция реши, че подходяща е втората по тежест мярка за неотклонение – домашен арест. Основният мотив е здравето на задържания. В случая не са необходими специални експертни знания, за да се направи извод, че то не е добро, предвид наличието на сърдечно заболяване от детска възраст. По делото са приложени достатъчно медицински документи. Съдът подчерта, че целта на мерките за неотклонение е да попречи на обвиняемите да извършат престъпление и да се укрият, но не и да доведат до влошаване на здравословното им състояние.

Обвиненият в държане на наркотици и отглеждане на растения от рода на конопа ще търпи мярка "домашен арест“, контролирана с електронно наблюдение на постоянния си адрес, различен от този, на който е осъществявана престъпната дейност.

Определението на Апелативен съд – Варна не подлежи на обжалване.

Апелативен съд - Варна постави под домашен арест и обвиняем за държане с цел разпространение на три вида високорискови наркотични вещества. Въззивната инстанция измени определение на Варненския окръжен съд, който е взел мярка за неотклонение "задържане под стража“.

25-годишният Радослав Т. е привлечен към наказателна отговорност за това, че държал с цел разпространение 2,77 гр. кокаин, 66,75 гр. екстази и 1 754,21 гр. марихуана. По досъдебното производство на Отдел БОП – Добрич като обвиняема е привлечена и жената, с когото Радослав съжителства. Тя е с мярка "парична гаранция“.

Обвиняемият не оспорва авторството на деянието и признава вината си. Адвокатът му припомни, че Радослав е с чисто съдебно минало, не е имал криминални прояви и не е обявяван за издирване, така че няма опасност да извърши престъпление, нито да се укрие.

Представителят на Апелативна прокуратура – Варна изтъкна продължителния и устойчив във времето характер на престъпната дейност, и фактът, че обвиняемият няма постоянна месторабота.

Съдът взе предвид повдигнатото обвинение за тежко умишлено престъпление, свързано с притежание и разпространение на наркотици. Данните по делото водят до възникване на обосновано подозрение за съпричастността на Радослав Т. към вмененото му във вина деяние. Втората инстанция обаче не намери за налична втората предпоставка, изисквана от закона – риск от укриване. От друга страна, начинът на извършване на престъплението и количеството иззети вещества говорят за опасност осъществяване на сходно деяние. Затова въззивният съд прие, че адекватна е втората по тежест мярка – домашен арест. Тя ще бъде изпълнявана на постоянния адрес на обвиняемия в Силистра, което ще му попречи да наруши закона. Постановената мярка за неотклонение на Радослав Т. ще бъде контролирана с електронно устройство.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: