Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдът във Варна с по-сурово наказание за наркодилър
Автор: Екип Varna24.bg 11:22 / 21.05.2021Коментари (0)1016
©
Варненският апелативен съд увеличи наложените наказания на подсъдим за наркоразпространение, съобщиха от пресслужбата на институцията. Боян Д. ще бъде лишен от свобода за 3 години и ще бъде глобен с 20 000 лв, реши втората инстанция.

Варненският окръжен съд е признал вината на Боян Д. за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества в големи размери: марихуана, метамфетамин и кокаин на стойност 61 505,54 лв. Първата инстанция го е наказала с лишаване от свобода за 2 години и глоба - 10 000 лв.

Държавното обвинение прие наказанията на първата инстанция са несправедливи и с протест поиска увеличаването им. В съдебно заседание представителят на Апелативната прокуратура изтъкна изградените престъпни умения и стремежа за обогатяване по неправомерен начин.

Защитата на подсъдимия опонира с твърдението, че той е съдействал на разследващите по други наказателни производства, осъзнал е деянието си и последиците от него. 

През 2019 г. Боян Д. решил да стане наркодилър над средното ниво. Започнал да се снабдява с големи количества наркотици. Наел апартамент, който използвал за складова база. През май 2020 решил да закупи голямо количество амфетамини и марихуана, за които имал уговорка да продаде на конкретен човек. Служителите на МВР получили информация за това и го задържали. Открили у него 230 грама амфетамини. Последвали обиски на жилищата и автомобила, които ползвал. Експертиза установила, че намерените количества са над 966 грама марихуана, над 1896 грама метамфетамини и повече от  36 грама кокаин. При проведеното пред Окръжния съд съкратено съдебно следствие подсъдимият е признал фактите.

Настоящата инстанция не може да приеме за ниска степента на обществена опасност на подсъдимия. За своите 25 години той за втори път се изправя пред съда по обвинение за държане на високорискови наркотични вещества. Боян е бил реабилитиран, което е заличило последиците от осъждането, но не е заличило факта на извършеното. Съдът отчита и факта, че деянието по настоящото дело е осъществено само осем месеца след изтичане на изпитателния срок, определен на младия мъж по друго дело със сходен предмет на престъпление. Това означава, че подсъдимият не само не е престанал да притежава високорискови наркотични вещества, но се е стремил да разшири дейността си и да се "изкачи в йерархията“. Апелативният съд обръща внимание и на разнообразието на забранените вещества. Стремежът на Боян Д. към престъпен начин на живот не може да бъде поощряван чрез налагане на минимално предвидените наказания, мотивира се съдът.

Държането на високорискови наркотични вещества с цел разпространение е особено нетърпимо деяние. По-леки наказания по никакъв начин не биха въздействали предупредително и възпиращо на останалите членове на обществото. Затова не трябва да им се внушава безнаказаност, заключава съдът. Затова въззивната инстанция прецени, че справедливо е наказанието 3 години лишаване от свобода. Необходимо е и увеличаване на размера на глобата на 20 000 лева.

Решението на Апелативния съд може да се обжалва пред ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: