Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдът във Варна за втори път потвърди ареста на обвиняем за компютърни престъпления и пране на пари
Автор: Пламена Николова 15:39 / 20.10.2020Коментари (0)1829
©
Варненският апелативен съд отново потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража“, постановена от Разградския окръжен съд спрямо обвиняем за компютърни престъпления и пране на пари, съобщиха от пресслужбата на съда.

26-годишният Халид Х. е бил задържан в Разград на 13 май, а първоначално определената му мярка за процесуална принуда беше потвърдена от Апелативния съд на 22 май. Пресслужбата припомня, че в дома на задържания бил намерен компютър със зловреден софтуер - приложение за отдалечен достъп до други компютърни системи в скрит режим. Открит бил и файл с множество IP-адреси, имена, и-мейли, пароли за достъп и данни от банкови карти. Повдигнатото обвинение е за въвеждане на компютърен вирус и компютърна програма, предназначена за нарушаване на дейността на информационна система, за узнаване или копиране на данни без разрешение. 26-годишният мъж е осъждан за използване на данни от чужди банкови карти без съгласието на титулярите, чрез достъп до информационни системи.

Халид Х. поиска от Окръжния съд в Разград по-лека мярка за неотклонение и обжалва отказа му пред втората инстанция. Той изрази желание да не се явява пред апелативната инстанция.

Според защитата, въвеждането на компютърна програма, предназначена за узнаване и копиране на компютърни данни, не е достатъчно основание да се приеме, че е извършено престъпление. Няма доказателства, които обосновават предположението, че Халид е извършител.

Представителят на Апелативната прокуратура потвърди извода за съпричастността му към двете престъпления. Предвид младата му възраст и предходното осъждане за сходна престъпна дейност опасността да наруши закона не е хипотетична. От гледна точка на характера на обвинението, 5-те месеца задържане не е неразумен срок.

Апелативният съд посочи, че събраните доказателства дават достатъчно основание прокуратурата да подозира съпричастността на Халид Х. към деянията. Макар да няма опасност той да се укрие, не е отпаднал рискът да извърши престъпление. Той се извежда от предходното осъждане, което явно не е имало възпиращ ефект. Съдебният състав не сподели тезата на адвоката за неразумност на срока на разследването. Единствено през последния месец не са извършвани процесуално-следствени действия, защото се изчаква изготвянето на съдебно-техническата експертиза. Забавянето е обусловено от сложността на поставените задачи и ангажираността на вещите лица в страната. Съдебният състав обаче се съобрази с искането на защитата да отпадне едномесечната забрана, постановена от Разградския окръжен съд, за ново искане за изменение на мярката за неотклонение.

Определението, с което Апелативен съд – Варна потвърди съдебния акт на първоинстанционния съд по отношение на обвиняемия в компютърни престъпления и пране на пари Халид Х., не подлежи на обжалване.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: