Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдят съученици за убийството на русенски бижутер
Автор: Екип Varna24.bg 14:01 / 17.09.2015Коментари (0)704
©
На въззивна проверка пред Апелативен съд Варна е присъдата на Окръжен съд Русе от март 2014 година, с която таксиметровият шофьор от София Пламен Миланов и роденият в с.Червена вода, Русенско Николай Ламбаджиев като съизвършители и в съучастие бяха признати за виновни в убийството на русенския бизнесмен Явор Николов. 

Бижутерът бил умъртвен на 25 юни 2012 година в землището на с. Николово, Русенска област по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост. Русенският окръжен съд присъди "доживотен затвор" на Миланов, 20 години "лишаване от свобода" на Ламбаджиев, а двамата солидарно да заплатят обезщетение на сестрата на жертвата в размер на 50 000 лева.

Убитият Явор Николов се занимавал с търговия на благородни метали. Имал в Русе магазин за бижута и антикварни предмети. Навремето бил съученик с Николай Ламбаджиев. До деня на убийството не се е познавал с Пламен Миланов. Според обвинението на 25 юни 2012 година Николов е бил привикан на среща от Миланов и Ламбаджиев в района на лесопарк "Липник" до село Николово. Те искали да продадат на търговеца сребърни бижута(над три килограма сребро), но сделката пропаднала. Между тримата избухнал скандал, по време на който Николов бил убит по особено жесток начин - с множество удари с газов пистолет по лицето и 25 удара с чук в главата.

Двамата отнели от жертвата 300 лева и два златни ланеца. Направили опит да заличат престъплението като изгорят трупа. Залели тялото с бензин и го запалили. Овъгленият труп на Явор Николов бил открит 20-на дни по-късно от случайни преминаващи в гората край с. Николово. Няколко дни след убийството Ламбаджиев напуснал страната, но след като разбрал, че полицията в България го издирва се предал доброволно, бил върнат в Русе и арестуван. Дни преди това полицията задържала и Пламен Миланов.

Пресслужбата на съда припомня, че през август 2014 година Апелативният съд във Велико Търново измени присъдата на Ламбаджиев, като му наложи и на него "доживотен затвор". През м. май тази година Върховният касационен съд отмени присъдата на апелативната инстанция във Велико Търново. Върховните магистрати считат, че в решението си търновските съдии не са изяснили каква е била целта на Ламбаджиев и Миланов - придобиване на материална изгода след извършване на убийството или получаване на имотната облага в момента на неговото извършване. Заради това ВКС реши, че мотивите са неясни, непълни и противоречиви по въпроси от решаващо значение и са налице съществени процесуални нарушения. Така казусът попадна във Варненския апелативен съд, за да се разгледа отново на втора инстанция.

Днес въззивният съд се запозна с протеста на Окръжна прокуратура Русе, в който се настоява Ламбаджиев да бъде съден като извършител, а не като помагач на престъплението. Обвинението припомня, че убийството е не само по особено мъчителен за жертвата начин, но с множество действия по заличаването му, както и с вземане на вещи от убития. Според прокуратурата това са отегчаващи отговорността обстоятелства, които трябва да натежат за доживотна присъда и за Ламбаджиев.

Двамата подсъдими са категорични, че обвинението срещу тях е недоказано, страда от пороци и противоречия. В жалбите си пред въззивния съд те настояват делото да се върне за ново разглеждане пред първата съдебна инстанция.

Варненският апелативен съд ще се произнесе със съдебен акт в установения от закона срок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Лоша инфраструктура във Варна
Дете от Враца бе простреляно в главата
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: