Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Сънуваните видения на Дорин Колтофеану в изложба в Градската художествена галерия на Варна
Автор: Пламена Николова 15:19 / 29.09.2021Коментари (0)1151
©
Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ - Варна, представя изложба на утвърдения румънски художник Дорин Колтофеану. Изложбата идва у нас със съдействието на проф. Валери Чакалов, който развива активно творческите връзки между балканските страни, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

Дорин Колтофеану е признат майстор на деликатното живописване в Румъния, намерил почитатели на своето изкуство и в чужбина. Наложил се през годините със своя разпознаваем изящен почерк, той повежда зрителя към срещи с персонажи, носещи се във вибрациите на тиха недоизказаност из пастелни пространства, в които символиката е загадка, а носталгията е прозирен воал, омекотяващ всеки поглед. Умел разказвач на докосващи се до приказното визуални истории, Колтофеану нарича изложбата, с която гостува във Варна, “Историята продължава".

За изкуството на Дорин Колтофеану кураторът на изложбата, влиятелният румънски колекционер Дамян Флореа пише: “Един от нашите съвременни творци, можем да твърдим със сигурност, че той влияе на времето, на епохата в която живее. Без много шум художникът прекрачва напред и се отличава от съвременниците си като търсещ и намиращ възможността чрез своето изкуство да се докосне до свят, който човечеството се опитва да обясни от хилядолетия – света на мечтанието. Дорин Колтофеану сякаш рисува сънища и може би затова историите му остават недоразказани, трептящи като мантра, провокиращи нас, които разглеждаме неговите платна, да търсим онова, което ни облива и успокоява, когато стоим пред тях. Понякога насън можем да бъдем такива, каквито искаме да бъдем, насън можем и да летим. Друг път насън щастието ни понася на крилата си. Вероятно тъкмо затова Дорин Колтофеану ми прошепна веднъж: "Когато рисувам, обичам да си мисля, че сънувам и най-често се случва точно така, рисувам и сънувам, сънувам и рисувам.“ Тогава казаното от маестрото ми се струваше красива фраза, споделена с почитател на картините му. А ето че измина известен период от направеното в шепот признание и времето ме убеди, че откровението на Дорин Колтофеану не беше само празни думи. С годините, опознавайки отблизо неговото творчество, а също и човека Дорин Колтофеану, осъзнах, че етиката на този художник действа по специални правила и почувствах, че за него над славата, над парите стои грижата за околните и необходимостта да се раздава. Забелязвах още, и не само аз, че картините на Дорин Колтофеану отразяват и света на детството, онзи свят на невинността, където се намира щастието в чист вид, от което някога всеки от нас е вкусвал. Всъщност стремежът на Колтофеану е да дарява мир, тишина, светлина, ведрост, радост, колорит чрез всяка своя картина и затова го откриваме да броди в двата свята, с които е тясно свързано неговото изкуство – мечтанието и детството."

Дорин Колтофеану е роден на 20 август 1950 г. В Инторсура Бузуалуй, Румъния. През 1979 г. завършва Художествената академия в Букурещ, специалност живопис, в класа на проф. Корнелиу Баба. Член на Съюза на изящните художници на Румъния. Между 1979 и 2007 г. участва в повечето изложби, организирани от Съюза на изящните художници.

Самостоятелни изложби:

1986 г. - Академия на Румъния, Рим

1995 г. - Галерия “Симеза", Букурещ

1998 г. - Галерия “Оризонт", Букурещ

1999 г. - Дом на културата "Фридрих Шилер", Букурещ

2000 г. - Галерия “Симеза", Букурещ

2002 г. - Галерия "Симеза“, Букурещ

2005 г. - Галерия "Еталон“, Римнику Вилча

2006 г. - Румънски културен институт, Тел Авив

2007 г. - B.R.D. Tower, Букурещ

Групови изложби в чужбина:

1994 г. - The Marlowе Theatre, Кентърбъри, Великобритания

1996 г. - Фарера, Испания

1998 г. - Вал д'Анеу, Испания

1999 г. - Сорт, Испания

2001 г. - Стокхолм, Швеция

2002 г. - Содертале, Швеция

2005 г. - Виена; Белград; Брюксел

2006 г. - Киев; Санкт Петербург

2007 г. - Алмати; Караганда; Астана; Бишкек; Свердловск; Новосибирск; Красноярск; Иркутск; Хабаровск; Владивосток; Санкт Петербург; Москва

2007 г. - Изложба, организирана от UNESCO, Париж

2009 г. - Международно изложение, Анкара

Откриването на изложбата е на 30 септември, четвъртък, от 17:00 ч.

Изложбата може да се види до 14 октомври 2021 г. в ГХГ - Варна на ул. "Любен Каравелов“ 1.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: