Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Сърфираме безплатно в интернет в центъра на Варна и в Морската градина
Автор: Пламена Николова 10:38 / 30.04.2019Коментари (0)4896
© Varna24.bg
Варна спечели ваучер за безплатен интернет в централната градска част на стойност 15 000 евро в европейската инициатива WIFI4EU.Той бе връчен официално днес на кмета на града Иван Портних от еврокомисаря Мария Габриел, предаде репортер на Varna24.bg.

"Община Варна беше една от първите, които кандидатстваха по този прекрасен проект. Радвам се, че спечелихме този ваучер. Междувременно проведохме процедура по избор на изпълнител за новата безплатна wi-fi мрежа. В момента върви изграждането на 10 точки в централната част на града, а именно от Катедралата по пешеходния ринг до входа на Морската градина и самата Морска градина до Алеята на Възрожденците. Считам, че това е една много сериозна придобивка за варненци и за гостите на града, защото на база на този безплатен интернет ще могат туристите много по-лесно да използват мобилните приложения, които да им дават информация ца забележителностите, за обектите на културно-историческото ни наследство и за всички възможности, които предлага морската столица.

Естествено и една прекрасна придобивка за всички варненци, които са в централната част и в емблемата на града ни - Морската градина. Така, че с благодарност за тази инициатива и с благодарност към колегите, които работиха много. Надявам се до няколко седмици мрежата да е изградена и да може да се ползва от всички нас. Амбицията ни за в бъдеще е мрежата да се разраства, но се радвам, че този проект на Европейската комисия е първата стъпка в тази посока. Разбира се Община Варна ще направи всичко възможно по различни проекти и програми в максимална степен във Варна да има безплатен интернет на повече места", каза днес кметът на Варна Иван Портних.

"За мен е за мен е чест и удоволствие да връча този ваучер, който всъщност е едно признание за работата на кмета и неговия екип, защото по този проект принципът беше "първи дойдох - първи обслужен“. Така че, когато получаваш над 10 000 регистрации в първите 10 секунди на отварянето на поканата за проекта, да видиш и Варна, и общо 113 български общини сред първите, за мен е истинска гордост и удоволствие“, заяви и еврокомисар Мария Габриел.

Тя посочи, че морската столица е сред първите селекционирани, а България е втора в Европа по брой получени ваучери, които ще позволят в рамките на три години гражданите да имат високоскоростен достъп до интернет.

"Свързаността и цифровизацията означават ползи за хората, означава младите хора да продължават да имат достъп до интернет, до информация, до култура, както и да дадем възможност на възрастните ни родители, баби и дядовци да имат свободна връзка с внуците си в България и в Европа, каза още еврокомисарят. "Нашата цел е със сегашния бюджет от 120 млн. евро да покрием до 8 000 общини. Разбира се за мен като комисар, би ми се искало тази моя идея да се превърне в история на успеха на ЕС, за да може следващия бюджет на Европейската комисия да има още повече средства“, допълни Мария Габриел.  

Wi-Fi системата ще бъде изградена от минимум 10 точки за достъп, които ще обхващат: площад "Независимост“, пространството със сухите фонтани - между ул. "Михаил Колони" и бул. "Княз Борис I", храмът "Св. Николй Чудотворец“, Слънчевият часовник на входа на Морската градина, между Аквариум и Военноморски музей, зоната от басейн "Приморски", сцена "Раковина“ и Летния театър – алея на Възраждането и други. 

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: