Съществуването на приюта за безпризорни деца във Варна е поставено на карта

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
14:46 / 27.06.2016
2720
Бъдещото съществуване на приюта за безпризорни деца във Варна е заплашено, след като държавата намали три пъти средствата за издръжка. 

В момента домът, в който са приютени около 15 деца получава 2300 лева на месец от държавата, което е крайно недостатъчно според доц. д-р Пенка Стоянова - председател на УС на сдружение "Гаврош". Миналата година Община Варна е дофинансирала приюта за да може той да оцелее.

"Държавата припозна вече понятието приют като място, където хората отиват, една топла супа изяждат и си заминават. Нищо повече. А всъщност нашия дом се грижи по съвсем друг начин за децата. Те се настаняват и там се превръща в техен дом за един кратък период от време от 3 до 6 месеца. При което грижите и издръжката е много по-сериозна", каза доц. Стоянова за "Черно море".

Миналата година Община Варна е дофинансирала приюта за да може той да оцелее. От домът разчитат и на дарения от страна на граждани. За да има нормално финансиране, приюта ще трябва да бъде преструктуриран в кризисен център.

"Нуждата е огромна. Държавата вижда изход от това положение като ние се преструктурираме в кризисен център", допълни още тя.

Според доц. Стоянова около 8600 лева на месец ще са напълно достатъчни за нормалното съществуване на дома с добри условия за децата и хората, които полагат грижи за тях.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).