Сътвориха каталог на “Градски пространства за култура" във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:24 / 25.11.2020
1689
В събота 22.11.2020 г. бе представен каталогът “Градски пространства за култура". В него екип от архитекти, урбанисти, културолози и артисти дават предложения как Варна да запази и развие градския културен живот в дните на настоящата сложна обстановка. Събитието се проведе пред бар “The Vault" на площад “Мусала", в присъствието на артисти, организатори на културни събития, архитекти и администратори. Паркингът беше частично освободен и площта му бе използвана от гостите на събитието.

Каталогът съдържа 60 открити пространства, които имат потенциала да приютяват концерти, изложби, театри, кино прожекции, танцови спектакли, пазари и творчески работилници и други културни събития. Една част от тях са съществуващи и активно използвани. Друга част представляват улици, градски площади, зелени площи, изгледни площадки и вътрешни дворове, които с минимални намеси могат да се превърнат в “градски пространства за култура". Варна разполага с мрежа от атрактивни и разнообразни открити градски пространства. Ако те приютят събития от градски културен календар и бъдат използвани активно, това ще донесе много стойност на града, особено в сегашната обстановка.

Инициатор на идеята е Art Community Varna, неформално сдружение на над 50 варненски творци и организатори на културни събития, организирало “Петиция за възстановяването на културния живот във Варна през 2020 година".

Каталогът се издава с финансовата подкрепа на Фонд “Култура", подкрепата на Дирекция Култура към община Варна.

Автори: Арх. Венцислава Недялкова, арх. Максим Недков, Мануела Саркисян, Екатерина Леондиева,арх. Красимира Костадинова

Линк към дигиталното издание на каталога: https://issuu.com/varnaspaces/docs/varnaspaces_web-last

Линк към фейсбук страница: https://www.facebook.com/VarnaSpaces

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).