Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съветници настояват Община Варна да предприеме стъпки за придобиване на имотите в Морската градина
Автор: Пламена Николова 11:18 / 15.12.2020Коментари (0)3551
© Varna24.bg
Архив
Община Варна да придобие държавните и незастроенитe частни имоти на територията на Морската градина (Приморски парк) - такъв проект на решение днес внесоха в Общинския съвет представителите на Демократична България. 

Съветниците предлагат общината да се възползва от дадената в Закона за общинската собственост възможност за изкупуване или замяна на частните имоти, както и да поиска да ѝ бъдат безвъзмездно прехвърлени имотите държавна собственост. Те се мотивират с факта, че приетият през 2012 г. Общ устройствен план на Варна предвижда изграждане на Приморски парк на цялата територия край морето, от басейн "Приморски“ до Резиденция "Евксиноград“. Напоследък обаче зачестяват случаите на строителство, замаскирано като ремонтни работи, или на различни самоуправни действия от собственици на частни терени на територията на парка, при които се унищожават зелените площи. 

Съветниците изтъкват, че от една страна е налице бездействие на контролните органи, когато се унищожава парковата среда, от друга - собственици подават жалби за ограничаване на правото им да се разпореждат с имотите си. Наред с това държавните имоти в парка са занемарени. 

Затова от Демократична България предлагат Общинският съвет да възложи на кмета на Варна да предприеме незабавни действия за реализиране на предвидения още през 2012 г. с ОУП на Варна Приморски парк, включително и чрез безвъзмездно придобиване на имоти държавна собственост. Те искат от кмета актуална справка за общинските имоти, годни за продажба или замяна по реда на Закона за общинската собственост. Според предложението кметът следва да предостави и актуална справка за всички частни имоти на територията на Приморския парк, както и постъпилите до момента искания от собственици за разрешителни за строителни и ремонтни дейности, изграждане на масивни огради и др. Според проекта на решение Общинският съвет задължава кмета да започне да изпълнява задълженията си по ЗУТ и да предоставя ежегоден доклад за изпълнението на общия устройствен план на Варна, който да включва оценка на въздействието му или предложения за промени, ако такива се налагат за осигуряване на по-добра среда за живот в града. 

С предложението съветниците на Демократична България целят не само спазването на приетия преди осем години Общ устройствен план, но и да бъдат  справедливо обезщетени собствениците, чиито терени да бъдат заменени с годни за застрояване общински имоти или да бъдат изкупени по взаимно приемлива пазарна цена. Според тях, ако общината поеме собствеността върху държавните имоти в парка, това ще осигури по-добрата им поддръжка в бъдеще. Според съветниците от Демократична България, придобиването и облагородяването на предвидените от ОУП територии, отредени за Приморски парк, ще доведе до значително подобряване на жизнената среда и условията за отдих и спорт на повече от 350 000 варненци.



Още по темата: общо новини по темата: 206
29.09.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
09.02.2021 »
31.01.2021 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: