Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съветници от Варна одобриха тегленето на кредит за инфраструктурни проекти
Автор: Екип Varna24.bg 16:35 / 03.11.2022Коментари (0)1002
©
С голямо мнозинство от 12 гласа "за“ и 2 "против“ съветниците от ПК "Финанси и бюджет“ дадоха съгласието си за поемане на дългосрочен общински дълг за финансиране на мащабни инфраструктурни проекти във Варна. На днешното заседание на комисията беше изтъкнато, че Община Варна е кандидатствала за осигуряване на финансовия ресурс от държавата. Към настоящия момент обаче финансирането за тези проекти не е предоставено, което налага поемане на 15-годишен дълг в размер на общо 29,4 млн. лв.

Общината ще инвестира 12,6 млн. лева в благоустрояване на междублокови пространства в район "Владислав Варненчик". С 11 млн. лева от заема ще бъде извършена реконструкция на улица "Девня" –  в участъка между булевардите "Атанас Москов" и "Република“. Около 5,7 млн. лева ще бъдат вложени в ремонта на бул. "Атанас Москов" – от кръговото кръстовище под магазин "Метро" до улица "Кольо Фичето".

Съветниците одобриха тегленето и на още един заем – той е краткосрочен и е в размер на 7,8 млн. лева. С него ще бъде финансирано собственото участие на общината в проекта "Екологично чист транспорт на Варна“.

Стойността на проекта е в размер до 85,3 млн. лева с ДДС, от които 70 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда“. Собственото участие на Община Варна е в размер на 15,3 млн. лева, в т.ч. 13,7 млн. лева за възстановим ДДС.

Част от електробусите вече са във Варна и предстои окончателното плащане за доставката им, за което на "Градски транспорт“ са необходими средства за възстановим данък добавена стойност в размер на 7,8 млн. лева.

Съветниците дадоха съгласието си Община Варна да поеме едногодишен общински дълг, за да плати дължимия ДДС до възстановяването на средствата от Националната агенция на приходите.

Пред членовете на комисията директорът на Дирекция "Финанси и бюджет" Стефка Господинова заяви, че Община Варна е в много добра финансова кондиция и спокойно ще може да обслужва новите дългове. Всяка година се отчита ръст на собствените приходи, което е показателно за финансовото състояние на общината, изтъкна Господинова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: