Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съветници посетиха приюта за бездомни кучета на фондация "Лъки Хънт“
Автор: Пламена Николова 13:25 / 24.06.2020Коментари (3)3063
Съветниците от ПК "Обществен ред и сигурност“ към Общински съвет – Варна посетиха приюта за безстопанствени кучета на фондация "Лъки Хънт“. Целта бе да се запознаят на място с условията и грижите, които се полагат за животните без дом.

Неправителствената организация, която миналата година временно пое грижата за бездомните кучета на Варна, предлага помощта си за справяне по хуманен начин със скитащите се четириноги. С дългогодишния си опит и с кадровата и техническата си обезпеченост  "Лъки Хънт“ е готова да помогне на общината за овладяване популацията на безстопанствените кучета.

Има изготвен проектодоговор за съвместна дейност между общинската администрация и фондацията, който общинските съветници предстои да обсъдят на предстоящо заседание на комисията. Ако документът бъде подписан, Варна ще бъде първата община в България със съвместен проект с организацията за защита на животните.

Съветниците разгледаха приюта, който се намира в индустриалната зона на Девня. Простира се на площ от около 6 дка, разделени на няколко двора, в които четириногите се разхождат напълно свободно. Лицензиран е да приюти 300 кучета с възможност за повишаване на капацитета при необходимост.

Към приюта има амбулатория, която членовете на комисията също посетиха. Клиниката е на европейско ниво, разполага с операционна, включително с лабораторно оборудване за кръвен анализ и апарати за образна диагностика. Има два стационара с капацитет 24 клетки и отделно обособено карантинно помещение, намаляващо опасността от разпространение на заразни болести.

"Лъки Хънт“ разполага и с мобилна амбулатория. Тя може да бъде откарана навсякъде в рамките на областта и да се използва за овладяване на популацията, тъй като в нея могат да се извършват кастрации едновременно от двама лекари. Така се пестят средства и време за извозване на животните до стационарната амбулатория. Доказана е възможността за кастрация на над 20 кучета на ден.

"Работим в тясна връзка с водещи специалисти в областта на ветеринарната хирургия, сред които проф. Иван Борисов в Тракийския университет в Стара Загора. Сътрудничим си и с редица европейски ветеринарни университети“, разкри пред съветниците основателката на фондацията Светлана Хънт. По думите й има и разработена програма за осиновяване на национално и международно ниво, предимно на кучета от община Варна.

"Лъки Хънт“ се ангажира да осигури здравословна среда за животните, включително кастрация, обезпаразитяване и ваксинация.  Предвижда се до края на годината да бъдат кастрирани 400 кучета. Организацията ще даде подслон на кучета бебета и ще се погрижи за агресивните четириноги.  Другата голяма цел е да организира информационни кампании съвместно с общината с цел ограничаване случаите на изоставане на домашни любимци.

След въпрос от съветници стана ясно, че общинският кучкарник в с. Каменар, който в момента е затворен, ще се ползва само кампанийно за акции по кастрация на животните. Заради лошите условия там кучета няма да се настаняват.

Фондация "Лъки Хънт“ разполага в землището на с. Кипра с още един голям терен, снабден с вода, ток и водоем за горещите летни месеци. Върху площ от 150 дка се предвижда обособяване на селище приют, в което кучетата ще живеят в защитена и свободна среда. Има идея всички общини в областта да обединят усилия за изграждане на общ регионален приют.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.06.2020 г.
0
 
 
Браво най сетне нещо европейско
0
 
 
Всичко е прекрасно, само да кажат колко кинта вземат за едно куче, чух че даже изнудват Общинитерџ?Ў
0
 
 
Поклон! За основателите, доброволците и ежедневната им борба! А общинските съветници освен да трупат дивиденти за предстоящите избори съм сигурна, че нищо друго не ги интересува. Дано да се лъжа....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: