Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съветници търсят "клопки" в договора със завода за боклук
Автор: Екип Varna24.bg 13:37 / 17.02.2011Коментари (0)1156
© Varna24.bg
За тон боклук общината трябва да заплаща на завода за преработка на твърди битови отпадъци общо 78,79 лв. Това предвижда договорът с избраната фирма изпълнител.

Параметрите на документа бяха дискутирани на заседание на екокомисията към Общинския съвет. Председателят й Драгомир Дончев изрази опасения, че договерената цена би могла да бъде завишавана, тъй както дружеството не веднъж удължава срока за строителството на обекта. Местните депутати изискаха от кметската администрация данни относно обстоятелствата, при които би могло да се вдига цената.

Анализите на базата, на които е постигнат договора, са от 2006 г. , отчете доц. Огнян Къчев от левицата и изрази опасения, че може да се окаже, че се въвежда в експлоатация морално остаряла технология.

Още преди 5 години ни предупредиха да не се хвърляме да въвеждаме най-новите технологии, тъй като те не са проверени във времето и после може да ни излязат твърде скъпо, като рискуваме да оставим общината без ефективно работещ завод, обясни в отговор Диана Кирчева, главен експерт в община Варна. По думите й изпълнителят бил избран въз основа на 2 анализа. Единият бил поръчан от общината, а другият - от ОбС, но и двата посочвали една и съща фирма. Заводът е част от интегрираната система за управление на отпадъците. Задължени сме той да влезе в експлоатация до края на 2011 г. До стартът му можем да ползваме депото във Въглен, но от 2012 г. нямаме право да носим там повече от 25% от органичните отпадъци, отчете Кирчева, като припомни, че неизпълнението на евроизискванията означава санкции за общината.

От изнесената на заседанието на съветниците информация стана ясно още, че строителството на завода се е протакало съществено и вместо първоначално предвидените 24 месеца за него то ще продължи 42.

Новият краен срок е 22 април. Какво ще последва, ако той пак не бъде спазен, попита Николай Хашов от ГЕРБ.
Все още има действащо депо във Въглен, поради което на този етап няма риск от криза с боклука, уточни Диана Кирчева, но призна, че и въвеждането на обекта в експлоатация и настройката на работния процес на съоръжението ще отнемат технологично време. Контрактът с фирмата, освен това, допуска договорянето на отсрочка, в случай на възникване на форсмажорни обстоятелства.

В крайна сметка изпълнителят е посочил терена, би трябвало да е предвидил неговите особености, отчете Огнян Къчев по повод аргумента, че проектът се бави заради наложилите се укрепителни работи.

Източник: в. "Черно море"



Още по темата: общо новини по темата: 19
04.04.2024 »
02.08.2020 »
15.07.2020 »
08.03.2012 »
08.03.2012 »
22.02.2012 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: