Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съветниците одобриха номинациите за награда "Варна", ето целия списък!
Автор: Стоян Маджиров 10:59 / 15.05.2019Коментари (0)1765
©
Общо 40 личности и колективи с постижения в областта на културата, науката и образованието ще бъдат отличени с награда "Варна“ тази година. Номинациите бяха одобрени с почти пълно единодушие на днешното заседание на Общинския съвет.

Съветниците решиха в пет категории в системата на предучилищното и училищното образование да има по двама носители на наградата.

Отличията ще бъдат връчени на официална церемония в зала "Пленарна“ на 22 май.

Носителите в сферата на културата:

ГОЛЯМА НАГРАДА "ВАРНА":

Гаро Левон Кешишян – световноизвестен фотограф-художник, за високи постижения и принос към българската и световна фотография

Хор на варненските момчета и младежи при Хорова школа "Проф. Марин Чонев“ – Община Варна с диригент Дарина Кроснева – Стаменова – за ярки художествено-творчески постижения и отбелязване на 50-годишния юбилей на хора

І. ЛИТЕРАТУРА

Ангел Христов Дюлгеров – за постижения като литературен критик с многобройни публикации в централния и местния печат.

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Школа по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение "Дедал" с ръководител Дарин Димчев Сотиров – за уникалните проекти и дръзновените идеи на младите таланти, школата се е превърнала в един от символите на младежкото творчество в град Варна.

ІІІ. ТЕАТЪР 

Екипът на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" – ТМПЦ – Варна – за постановъчен екип, изпълнители и актьорски състав за постановката "Драконът“ от Евгений Шварц.

Веселина Методиева Михалкова – за блестящо изпълнение в премиерните постановки "Магьосническо езеро“ по А. П. Чехов и "Телефонът на мъртвеца“ от Сара Раул в ролите на Аркадина и г-жа Готлиб.

Пламен Владимиров Георгиев – за блестящото му превъплъщаване в ролята на Р. Ф. (Ар Еф) Симпсън от мюзикъла "Да пееш под дъжда“ и в ролята на Бил Лезли в "Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни.

ІV. МУЗИКА 

Евгения Димова Паскова – старши преподавател по цигулка в НУИ "Добри Христов“, за дългогодишна концертна дейност и педагогически успехи.

V. ОПЕРА (изпълнителско изкуство) 

Екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за постановъчен екип и изпълнители – симфоничен оркестър, солисти, хор и балет на Държавна опера – Варна за мюзикъла "Да пееш под дъжда“ по сценарий на Бети Комдън и Адолф Грийн. 

Александър Димитров Мутафчийски – за режисурата му на спектакъла “Царицата на чардаша“ и превъплъщаването му в ролята на Бони. 

VІ. ТАНЦ 

Ансамбъл за народни песни и танци "Одесос“ при ОД на МВР – Варна с художествен ръководител Радослав Йовев Иванов – за 65-годишнината на ансамбъла и представяне на традиционната българска култура и фолклор на Варненска област по света, на високо художествено ниво. 

Любомир Петров Кацаров – за принос в развитието на балетното изкуство и педагогическата му дейност (един от първите солист-балетисти на варненска опера).

Димитричка Стоянова Кателиева – за принос към танцовото изкуство в град Варна и работата й с младите хора.

VІІ. КИНО 

"4 Френдс студио“ с творчески ръководител Мирослава Василева Арнаудова – Евстатиева – за реализиране на проекта – класическа куклена анимация със заглавието "Вълшебното копче“ и филма "Тайната на Пипин“.

Вилиана Иванова Кръстева – за въвеждане на нова документална постпродукция – "Репетиция“ по БНТ 2.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

арх. Тодор Димов Даскалов – за особен принос в проектирането и реализацията на сгради паметници на културата в град Варна.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Доно Цветков Славчев – за принос към електронните медии и 25-годишнината на авторското му предаване "Може би ДА“ за българска поп-рок музика, което се излъчва по Радио Варна на БНР.

Виолета Микова Тончева – за постиженията й като журналист и автор на изследвания и критически текстове за медии, литература, визуални изкуства и архитектура.

Носителите на награда “Варна" в сферата на науката и висшето образование са:

I . ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Кап. I ранг проф. д-р Калин Спасов Калинов – за научен проект "Аспекти на теорията на организациите“ .

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител проф. д-р Галина Николова Шамонина – за проект Международна квалификационна школа "Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд“.

II. ПРИРОДНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Доц. д-р Йордан Радков Димитров, дм – за цялостната научно-изследователска, преподавателска и лечебна дейност в областта на пневмологията и фтизиатрията.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:   Екипът на "Център по интервенционална рентгенология“ към УМБАЛ "Света Марина“ – Варна с ръководител д-р Чавдар Христов Бъчваров – за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински методи и технологии в интервенционалната рентгенология във Варна.

III . ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. д-р Зоя Костова Младенова – за научно изследване "Трансформационни процеси в областта на икономическата теория в България през периода 1990-2011г. (поглед отвътре)“.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Н аучен колектив с ръководител доц. д-р инж. Милена Тенчева Кичекова – за Международен проект за креативни умения "Варна спагети инженеринг“.

IV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Гл. ас. инж. Силвия Димитрова Кирилова – за разработката "Алтернативен метод за оценка на коефициента, отчитащ външните условия в индекса за енергийна ефективност на корабите“.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител доц. д-р инж. Стефан Николов Кюлевчелиев – за разработката "Метод за предпроектно изследване на хидродинамиката на подводен апарат при мисия в близост до свободната водна повърхност“.

Носителите на награда "Варна“ 2019 г. в системата на предучилищното и училищното образование са:

І. "Ученик на годината" в областта на общообразователната подготовка

Радина Росенова Узунова – ученичка от ХII клас в Първа езикова гимназия .Носител на престижни литературни награди с утвърждаване авторитета на гимназията на национално и регионално ниво. Първа награда на Националния конкурс“Любовта в нас“, втора награда на Национален конкурс "Христос воскресе – радост донесе“ и много други.

Александър Тонев Кръстев – ученик от ХII клас в МГ "Д-р Петър Берон“. Високи постижения в областта на информатиката, математиката и физиката. Медалист от международни и национални състезания и олимпиади.

ІІ. "Ученик на годината" в областта на професионалната подготовка

Теодор Димитров Христов – ученик от ХII клас в Спортно училище "Георги Бенковски“, национален състезател по "кикбокс“. Отлично представяне на световно първенство в Италия, второ място на Световна купа в Унгария и множество първи места от държавни лични и отборни първенства.

ІІІ. "Учител на годината" в областта на предучилищното образование

Юлияна Божимирова Ангелова – старши учител по музика в ДГ № 18 "Чайка“. Нейни възпитаници се представят успешно на концерти, конкурси и фестивали.

Елена Савова Колева – главен учител в ДГ № 42 "Българче“. Доказан професионалист, с усет към новото и нестандартното. В работата си проявява проектно-изследователски подход и развива творческо мислене в децата.

ІV. "Учител на годината" в областта на обслужващите звена

Няма номинации.

V. "Учител на годината" в областта на основното образование

Галина Парашкевова Парушева – Радева – учител по изобразително изкуство в ОУ "Захари Стоянов“. В работата си прилага оригинални и иновативни методи, а нейни възпитаници се класират на призови места на регионално, национално и международно равнище.

VI. "Учител на годината" в областта на средното образование

Палмира Здравкова Дачева – старши учител по философия в МГ "Д-р Петър Берон“. Работи с даровити деца в областта на философските науки. Учениците й печелят първи места и медали от национални философски олимпиади и състезания. Участва в конференции, работи по проекти и програми.

VII. "Учител на годината" в областта на професионалната подготовка

Красимир Стефанов Кирилов –   дългогодишен преподавател по спорт "кикбокс“ в Спортно училище "Георги Бенковски“. Изявен професионалист с доказан принос в развитието на спорт "кикбокс“ във Варна и България. Учениците му са носители на държавни и международни отличия.

VIII. “Колектив на годината" в областта на предучилищното образование

Детска градина № 17 "Д-р Петър Берон“ с директор Драгомир Николов Бакалов . Колективът е ориентиран към всички нови тенденции и виждания за развитие на предучилищното образование. Дейността на детската градина е насочена към формиране на отношение към природосъобразен и здравословен начин на живот.

Детска градина № 8 “Христо Ботев" с директор Веска Добрева Янакиева. Дейността на колектива се отличава с новаторство и инициативност. В ежедневната си работа педагозите прилагат оригинални образователни стратегии и политики. Носители са на редица награди от различни участия.

ІХ. "Колектив на годината" в областта на основното училищно образование и обслужващите звена

Основно училище "Захари Стоянов“ с директор Тодорка Димитрова Колева. Колективът се отличава с висок професионализъм, новаторство и инициативност. Успешни изяви на учениците на състезания, олимпиади и проекти, както на национално така и на европейско ниво.

Основно училище "Св. Иван Рилски“ – Варна с директор Димитър Василев Димитров. Колективът прилага иновативни методи и подходи за повишаване на мотивацията на учениците за разширяване кръгозора им и опознаване на ползите от образованието.

Х. "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващите звена

Математическа гимназия "Д-р Петър Берон“ с директор Павлин Панов Петков. Гимназията има цялостен принос в развитието на образованието както във Варна, така и в страната. Професионализмът, ентусиазмът, колективният дух на учителите, с активното сътрудничество на ученици и родители, водят до изключителни резултати.

Национално училище по изкуствата "Добри Христов“ с директор Йорданка Любомирова Манева. Училище с дългогодишна и богата история, свързана с развитието на културата във Варна, страната и чужбина. Многобройни са националните и международните награди на учители и ученици.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: