Съветник: Такситата, които возят по автобусните линии, са "карибски пирати"

Автор: Пламена Николова
Коментари (6)
13:10 / 30.11.2016
5149
Общинският превозвач "Градски транспорт" обяви война на таксиметровите автомобили, които возят на цената на билетчето по техните линии, предаде репортер на Varna24.bg

В писмо до комисията по "Транспорт" към Общинския съвет, шефът на фирмата инж. Злати Златев потърси съдействие. Днес проблемът беше поставен по време на заседание на съветниците и предизвика бурни дебати.

"Във връзка с извъшени ежедневни наблюдения от служители на "Градски транспорт", както и сигнали, подавани от водачи на автобуси и тролейбуси Ви моля за спешно съдействие.
 
Ежедневните конфликтин ситуации заради събирани пътници от самите автобусни спирки на цената на автобусния билет, струпването на таксита в района на обръщачите, преминаването непосредствено преди автобусите и престрояването на самите автобусни спирки, води до загуби не само за дружеството, а и за икономиката на града.

Тези нерегламентирани превози създават напрежение и конфликтни ситуации, често нашите шофьори са заплашвани от водачите на такситата. 

Конфликтните точки в града са обръщача на линия 13 до бл. 22 на ул. "Евлоги Георгиев", спирка "Централна поща", където колите са паркирани зад спирката и се придърпват пътниците, в района на спирката на УМБАЛ "Св. Марина", където се качват пътниците от линия 12 и 209, както и по линия 209 във "Владиславово". Така се действа и в района на сп. "Нептун" по направление на линия 10 и 13 в посока кв. "Левски", се посочва в писмото.
 
По време на заседанието на транспортната комисия днес инж. Златев обясни, че дружеството търпи преки материални загуби от тази порочна практика.
 
"Имаме 70 нови автобуси и 69 стари. Някои от тях са минали рециклиране и са с навъртени над 1,5 млн. километра. Те имат нужда от обновяване, а няма как това да стане, ако не следим стриктно за приходите си. Не веднъж съм пускал жалби до ДАИ, но до момента има две глоби за липсващи пожарогасител и аптечка. Трябва да вземете мерки, ако трябва да се отнеме лиценза на тези таксиметрови превозвачи", каза Златев.

"Това е проблем, който стои от дълги години. На Централна поща има такива превозвачи, които буквално дърпат пътниците от спирката. Всички сте ги виждали. Това са истински карибски пирати, организирана престъпна група. Тези хора работят необезпокоявани от ДАИ години наред, може би затова имаше наскоро задържани служители на автомобилната инспекция", коментира общинският съветник Димитър Карбов.

"В наредба 34 пише, че такситата имат право да качват пътници на места, където не е забранено спирането, а паркирането. Тези таксиметрови коли са регистрирани, касовите им апарати са пуснати, затова по закон те са неуязвими. Именно заради това ДАИ няма за какво да се хванат. Може би единствено чрез скрити клиенти може да се засече нередност, ако на последния качен пътник не бъде издаден касов бон", коментира Димчо Иванов от независим синдикат "Авто 94".

"Толкова ли са ви взели страха, че ги защитавате?", избухна Карбов.

"Ами щом искате да се намесим, можем само да сформираме една ударна група от 100 човека и да ги пребием. Мен лично ме познават и затова ще бъдат изрядни, ако аз тръгна да следя някого. Писал съм сто жалби вече, правиха проверки с икономическа полиция. Самите служители ги предупреждаваха за проверките и те изчезваха за по седмица", върна репликата Иванов.

Съветниците решиха да упражняват системен натиск върху институциите, които имат касателство към проблема, за да бъде извършван по-стриктен контрол и нерагламентираните таксита да изчезнат от спирките. Очаква се Общинският съвет да вземе решение за регламентирането на нови стоянки за такситата, които да не са в близост до автобусните спирки. С това престоят на жълтите коли по спирките вече ще е незаконен, смятат съветниците.

 

 


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).