Съветник от Варна предлага заседания на местния парламент всеки месец

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:34 / 25.11.2021
786
Председателят на Общинския съвет във Варна да свиква заседание всеки трети четвъртък на месеца. Това предлага общинският съветник от Демократична България Николай Капитанов. 

"За последната година имаме 2 редовни и 6-7 извънредни сесии. Това на практика означава, че извънредността при нас е редовна". Така Капитанов коментира за Дарик предложенията си изменения и допълнения на Правилника за организацията и дейността на местния парламент.  

Съветникът предлага също местният парламент да избира обществен посредник в срок от 2 месеца от началото на мандата. Към момента е заложена такава възможност, без това да е задължително. 

Другата предложена промяна е общинските съветници да бъдат оведомявани за часа и мястото на заседанията не по-късно от 5 работни дни преди заседание. В същия срок да се предоставят материалите и публикуват на сайта на Общинския съвет.  Комисиите пък да обсъждат проекти за правилници и наредби не по-рано от 5 работни дни от представянето им на членовете на съответната комисия.  

Целта е създаване на прозрачна среда и по-висока защита на обществения интерес. Тези промени ще създадат по-ефективен ритъм на работа в местния парламент , успешно решаване на текущи проблеми и по-добро развитие на общината.  Няма да утежнят работата на съвета и общинската администрация, мотивира се вносителят на предложението.

"Убеден съм, че всички общински съветници по същество знаят, че тези промени са полезни, справедливи и ще доведат до подобряване качеството на Общинския съвет. Освен това не са партийно насочени. Не съм убеден обаче, че предложенията ще бъдат приети", отбеляза Николай Капитанов. Причина за това той вижда в процедурните хватки, които негови колеги в съвета прилагали. Други пък гласували по нареждане. 

Предложението ще бъде разгледано на заседание на временната комисия "Изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Варна". То е насрочено за днес от 11.30 часа и ще се проведе онлайн.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).