Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съветът на Варна спъна образователен проект за интеграция на ромчета за над 500 000 лв.
Автор: Пламена Николова 11:58 / 06.02.2017Коментари (1)2068
© Varna24.bg
Два пъти Общинският съвет на Варна спъва образователен проект за интеграция на деца от малцинствата от две варненски училища на стойност над половин милион лева, предаде репортер на Varna24.bg.

Проектното предложение на Сдружението за защита на птиците "Виа Понтика", е наречено "Образование без граници". То е на стойност 515 640 лв. и е одобрено за финансиране от управляващия орган по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" на Европейския съюз. Едно от условията за отпускане на безвъзмездната финансова помощ обаче е проектът да бъде одобрен от общинския съвет във Варна, тъй като местната администрация е партнираща страна в него.

Проектът обхваща ученици от малцинствен произход от ОУ "Константин Арабаджиев" и НУ "Васил Левски" във Варна.

Въпреки, че от бюджета на Община Варна не се изисква и стотинка, съветниците намерили повод на последните две свои заседания да не допуснат одобрението на проекта, разказа Ивелина Кръстева, експерт по проекта.

Г-жа Кръстева обясни, че от общо 280 проекта по тази програма от цялата страна, варненският се е класирал на 7-мо място, което е голямо постижение.

Под линията на одобрените проекти първи като резерва се класирал друг сходен проект на Община Варна в партньорство с друго НПО. Това навежда на мисълта, че местния парламент умишлено стопира проекта на "Виа Понтика", за да даде зелена светлина на общинския проект.

След като на заседанието на 20 декември съветниците не одобрили проекта, въпреки, че бил минал с одобрение на заседание на ПК "Европейски фондове и проекти", екипът пуснал жалба в съда и потърсил съдействие от кмета Иван Портних.

Градоначалникът дал препоръки на 13 януари съвета да одобри проекта, затова координаторите му оттеглили жалбата. Никой от тях не очаквал обаче втори удар. На последното си заседание на 30 януари съветниците не одобрили проекта, защото този път той имал подкрепа от ПК "Образование", но не бил минал повторно за разглеждане през комисията по "Европейски фондове и проекти".

Проектът "Общуване без граници" предлага целенасочен интегриран образователен подход към ученици от етническите малцинства, в т.ч. от ромски произход, за преодоляване на негативната им нагласа към училищното образование и обучение. Основната му цел е превенция на отпадане от училище и създаване на условия за социална реализация и интеграция на ученици от малцинствата.

Проекта обхваща над 600 ученици от двете общински училища с различни етноси, от които 144 са се определили с различен от българския произход.

В рамките на проекта е предвидено закупуване на оборудване за 133 852 лв. , с което ще се създадат кабинети по Безопасност на движението по пътищата и два компютърни кабинета в двете училища.

Ще бъдат разкрити клубове по "Драматургия", "Куклен театър" и "Модерен балет4, за целта на което ще бъдат закупени сценични декори, театрални костюми и балетни облекла,у се посочва в информацията за проекта.

За учениците от клуб "Откриватели и природозащитници" са предвидени над 20 уроци извън класните стаи, като за целта ще бъде осигурен организиран транспорт. Предвижда се децата да посетят ботаническата градина във Варна и Балчик, Шабла, резервата "Сребърна". Само за организирания транспорт са предвидени разходки за близо 18 000 лв. 

Предвидена е и съвместна тридневна екскурзия за учениците от двете училища с бюджет 12 400 лв.

Учителите от двете училища ще работят по проекта на граждански договор в извънучилищно време, като за целта са предвидени хонорари на обща стойност 172 544 лв. За възнаграждение на външни експерти пък проекта предвижда средства в размер на 113 484 лв. 

Екипът по проекта е твърдо решен да се бори и се надява да успее да получи одобрението на местния парламент, за да реализира идеята си.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.02.2017 г.
0
 
 
инкубатор за цигани стана държавата.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: