Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Създаването на обществен фонд за разкриване на нови авиолинии обсъждат във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:41 / 15.10.2008Коментари (0)982
© Varna24.bg
Варна има потенциал да се развива като целогодишна дестинация с още нови редовни маршрути и това може да стане, когато всички заинтересовани работят заедно в тази посока. Около това мнение се обединиха участниците в първата по рода си в региона среща на тема: „Възможностите за развитие на Варна като целогодишна дестинация и разкриване на нови редовни маршрути", организирана от „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД и Варненска туристическа камара.

Във форума взеха участие представители на местната власт в лицето на председателя на Общински съвет - Варна г-н Борислав Гуцанов, заместник-кмета на Варна г-н Свилен Крайчев, зам.-кмета на Аксаково г-н Стоян Вълчев, представители на авиокомпаниите, изпълняващи целогодишни редовни полети от летище Варна, представители на туристическия бранш, недвижимите имоти, агенции за продажби на билети и др.

Варна има потенциал да привлича целогодишен трафик, а летището в морския град е най-удобната въздушна връзка за над 2,8 млн. души, които живеят на около 2 часа път от него. Въпреки това, години наред сезонността на пътуванията остава силно изразена и голяма част от потенциала остава неизползван. Концесионерът на летище Варна инициира днешната среща, за да постави началото на обсъждане на различни инициативи в подкрепа на целогодишното развитие на дестинацията. Главният изпълнителен директор на Фрапорт Туин Стар г-н Андреас Хелфер посочи примери от различни места в света, където нови маршрути успешно са развивани с помощта на фондове за подпомагането им, основани от всички заинтересовани от развитието на дестинацията. Идеята срещна подкрепата на председателя на варненския общински съвет, който посочи, че трябва да се обсъди какви линии могат да се развиват и каква ще е икономическата полза от тях. Г-н Гуцанов изрази готовност да представи инициативата и подкрепи създаването на такъв фонд, като обвърза реализацията на идеята с построяването на новия терминал на летището. В новия, модерен пътнически терминал концесионерът на летище Варна ще инвестира 35 млн. Евро.
Трябва да обърнем голямо внимание на възможностите, които нашият град предлага за исторически туризъм и да покажем това, което имаме на света, категоричен бе заместник-кметът Свилен Крайчев.

Развитие на морския град като конгресна дестинация предложи представителят на Австрийски авиолинии за България - г-н Камен Кичев.

Авиокомпанията с най-много редовни линии от Варна - националният превозвач „България ер" - инвестира в закупуването на нови самолети и има капацитет за развитие на линии, които обаче трябва да са и икономически ефективни, посочи Владислав Атанасов, отговарящ за редовните линии в авиокомпанията.

В рамките на дискусията Юлия Недялкова - представител на Саут еърлайнс, изпълняващи редовната линия до Одеса съобщи, че се водят разговори за осигуряване на връзка Варна - Одеса - Москва през този зимен сезон.

Във време, когато Бритиш еъруейс затвори дестинации в други точки на света, Варна остана на картата на авиокомпанията и през тази зима ще изпълнява три полета седмично до Лондон, съобщи представителят на авиокомпанията за България Емил Делибашев.

Според представителите на туристическия бранш, може да се върви към обединяване на усилията за развитие на конгресен, балнеолечебен и здравен туризъм.

Ако искаме по-дълъг сезон трябва хотелите да са отворени по-дълго, и да сме готови да предоставяме през цялото време всички услуги на дестинацията, посочиха още от бранша. Голям потенциал за развитие имат още здравният и голф туризмът, стана ясно още в рамките на срещата. Според г-н Франц-Йозеф Гренцебах, който успешно развива здравен туризъм във Варна, медицинският туризъм има голям ръст, но изисква директни редовни полети. Според него, потенциал има откриването на директна въздушна линия до Германия.

Клиентите ни са доволни от условията, които срещат в курорта „Св. Св. Константин и Елена" и обслужването на летище Варна, посочи още г-н Гренцебах. Виждаме възможност за развитие в голф туризма, за който има добри условия около Каварна, каза председателят на Варненската асоциация за недвижими имоти г-н Добромир Ганев.

Имаме възможности, които можем да използваме извън сезона. Зимната дестинация Варна трябва да бъде насочена към индивидуални и корпоративни клиенти, посочи проф. Светла Ракаджийска.

„Благодарим ви. Смятам, че постигнахме добър резултат, като получихме вашата подкрепа и се надявам, че съвсем скоро при следващата ни среща, ще можем да се заемем с практически действия и така докато достигнем до момента, когато ще се поздравим, че нашият нов терминал е пълен с пътници, вашите хотели са пълни с гости, вашите шопинг центрове са пълни с клиенти, за да просперира Варна", завърши г-н Андреас Хелфер.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
Бедствено положение по Южното Черноморие
Неправилно паркиране във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: