Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Св. Анна" се сдоби с уникална техника за безкръвни операции на ставите
Автор: Екип Varna24.bg 09:46 / 04.10.2016Коментари (0)2330
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Високотехнологично артроскопско оборудване е новата придобивка на Катедрата по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Св. Анна", осигурена от Медицински университет - Варна по програмата за повишаване качеството на обучение на студенти, специализанти и докторанти и в унисон с политиката на университета за инвестиции във високотехнологично здравеопазване в морската столица. През последните 50 години артроскопията е златен стандарт в ортопедията в Европа и по света.

Новото оборудване бе представено днес на пресконференция от ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, управителя на УМБАЛ "Св. Анна" д-р Гален Шиваров и ръководителя на Катедрата по ортопедия и травматология доц. д-р Димитър Райков. "Ние сме база на МУ-Варна, обучаваме студенти и поддържаме много тесни контакти с университета. Освен високотехнологичното артроскопско оборудване, което е пред вас, получихме 2 модерни операционни лампи с камери, които ще се използват в ортопедията и урологията. Очакваме в съвсем близко бъдеще да бъде пуснат в експлоатация ултрамодерен операционен микроскоп за Клиниката по неврохирургия, предстои ремонт на 4 лекционни зали за студенти", каза д-р Шиваров. 

"Ние инвестирахме 600 000 лв. в базата в УМБАЛ "Св. Анна", защото качеството на учебната и лечебно-диагностичната дейност е изключително важно за нас и искаме нивото на технологичното обезпечение да е еднакво за всички студенти. Много млади лекари бягат зад граница именно заради условията на работа. Тъкмо затова искаме да създадем по-добри предпоставки за кариерното им развитие", заяви проф. Иванов. МУ-Варна ще продължава да инвестира в подобряване на базата и модернизиране на апаратурата в лечебните заведения във Варна.

На пресконференцията присъстваха още зам.-кметът на Община Варна г-н Коста Базитов, проф. д-р Димитър Камбуров - доайен на варненската ортопедична школа и ректор на МУ-Варна в периода 1990-1999г., председателят на борда на директорите в УМБАЛ "Св. Анна" д-р Николай Коларов и лекари от Клиниката по ортопедия и травматология.
Катедрата по ортопедия към Медицински университет - Варна е една от първите в България с близо 30-годишна история. Учебното заведение разполага и с две клинични бази за обучение на студентите по ортопедия. Едната се намира в Университетската болница "Света Марина", а другата - в "Света Анна", специализирана повече в лечение на травми.
Специализантите, докторантите, лекарите и пациентите в УМБАЛ"Света Марина" вече разполагат с подобно оборудване, а сега вече УМБАЛ "Св. Анна" е втората база за артроскопско лечение. 

Множество млади лекари се интересуват от артроскопия, а голяма част от докторантите са се насочили към определени вътреставни манипулации като тези в малките стави, които са най-голямата иновация в артроскопията - артроскопия на глезенна става, гривнена става, лакътна става или, иначе казано, всяка една голяма или малка става в човешкия скелет вече е обект на артроскопско лечение. По този начин в двете бази на университета ще се постига пълен цикъл на лечение на ортопедични заболявания и травми. Голяма част от компонентите на артроскопската техника са създадени за многократна употреба, което означава, че пациентът няма да бъде натоварен с разходи за различни консумативи, които Здравната каса и в ортопедичната, и в травматологичната сфера все още не поема.Комплектите инструменти към апаратурата са предвидени за бърза стерилизация, което означава, че обемът от операции, който може да бъде извършен в една работна смяна, е неограничен.
Новото оборудване предоставя възможност за артроскопия и лечение на травми на големи стави - коляно и тазобедрена става. По този начин Медицински университет - Варна създава възможност за пълно покритие на артроскопията откъм инструментариум в двете си бази, с което Варна ще бъде авангард в областта на национално ниво.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: