Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Светило във Варна се разгневи на номинацията на града за Националния фонд "Култура"
Автор: Димитър Щерев 16:59 / 12.02.2024Коментари (4)9501
©
Един от най-известните, изявени и успели съвременни варненци и българи – Доно Цветков, се възмути на номинацията за града за член на Националния фонд "Култура“.

Доно Цветков е световноизвестен с песента "Ало, слънчице", която е истински хит. Той е създател на "Студио“ДА“– школа за подготовка на попизпълнители (сред възпитаниците на школата са Десислава Добрева – ексвокалистка от шоуто на "Слави Трифонов“, Мариела Петрова от "Стар Акаадеми“ и др. Създател е на фестивала "Откритие“ - първият български независим попфестивал. До 1997 година фестивалът включва промоции на музикални проекти, театрални спектакли, книги и национален конкурс за попизпълнители (сред лауреатите му са: Гепи от "Стейн“, Миро и Галя от "Каризма“, Станислава Стойчева, Юлиана Илиева (бивша вокалистка на група "Спринт“) и мн. др.

Този световноизвестен творец се възмути от номинацията на Варна за член на Националния фонд "Култура“.

Публикуваме текста му без редакторска намеса:

Странна варненска номинация (птица) във НФ "Култура". Защо?

Без творческа биография, със съмнителен капацитет,  но в листата за Управителния съвет на Национален фонд "Култура“, при това - с номинация от Община Варна. Тя е Десислава Георгиева, добре позната /макар и незадължително с добро/ на варненската културна общественост. Тя отново е предложена за фонд "Култура“ и първият въпрос е "Защо?“. Има и други.

Министерството на културата публикува кратката листа на номинираните членове на Управителния съвет на Национален фонд "Култура". Там отново фигурира лицето Десислава Георгиева. С какъв документ е номинирана тя от Община Варна? Съгласно чл. 21 от Закона за местно самоуправление и местна администрация подобна номинация може да има след решение на Общинския съвет, където пише следното за неговите правомощия: "приема решения за участие на общината в сдружения на местни власти в страната и в чужбина, както и в други юридически лица с нестопанска цел и определя представителите на общината в тях“ /ЗМСМА, чл. 21, ал. 1. т 15. (изм. и доп. - ДВ, бр. 69 от 2003 г., в сила от 27.10.2003 г.)/

В случая става въпрос за нарушение вероятно и  отстрана на Министерството на културата, което в процедурата е допуснало номинация от орган на местната власт без да е обвързан с решение на Общинския съвет. Отстрана на Община Варна също е допуснато нарушение – да номинира представител на местната администрация без това предложение да е гласувано от Общинския съвет.

Какво прави лицето Десислава Георгиева в  този ръководен орган на Национален фонд "Култура"  и  как е долетяла там, също е повече от странно. Можем да предположим, че на този пост би била удобна за местните амбиции на кръга, сформиран около нея, но дали те съвпадат с амбициите и интересите на варненската културна общност? Или с националните приоритети в културната област? Нейното образование – бакалавър в областта на социални дейности, е далеч от сферата на фонда, има 10-годишен опит на общинска междуетажна секретарка във Варна, но след това е назначена като експерт в дирекция "Култура“ на Община Варна. С нейното име във Варна до голяма степен се свързва неуспешното представяне на кандидатурата за Европейска културна столица, лобирането за проекти, включително комерсиални (като MTV-Варна), в които така и останаха неотчетени моменти, инертността на "Варненско лято" през годините и ред други прояви, които доведоха до днешното плачевно състояние на културата в града. И въпросът е с какво точно от посоченото и с каква своя компетентност тя ще допринесе за българската култура, бидейки част от ръководен орган на национално ниво??? Затова вероятно и нейното CV не можеше да бъде намерено сред тези, публикувани под имената на членовете на Управителния съвет на Национален фонд "Култура". Ако не помните – негов председател бе Министърът на културата, а негови членове трябва да са утвърдени дейци на културата, представители на творчески съюзи, на Министерството на културата и представител на Национално сдружение на общините..За съжаление, лицето с неустановена компетентност в сферата на културата Десислава Георгиева от Варна, е заело мястото на представител на сдружение или  доказани  на национално ниво творци от културния сектор, които   нямат свои представители във Фонда, а работят по значителна част от неговите проекти. Съдейки по опита от Варна, с този член на Управителния съвет те няма и да имат свое представителство, и то в момент, в който се говори за промяна в държавната политика като начин на финансиране, контрол и приоритети. Тъкмо затова и особено в този момент Десислава Георгиева в управата на Националния фонд "Култура“ не е добър пример. Това споделих и преди 2 години, когато коментирах състава на Управителния съвет на НФК. Тогава също е била номинирана и избрана в нарушение на Закона за местното самоуправление и местна администрация. И ако е имало някой по-светнат юрист, е съществувала реална опасност да бъдат оспорени пред съда решения на управителен орган, в който участват нелегитимни представители. За съжаление и тази година споделям същото. Въпросителните по тази номинация все още нямат отговори. Липсата им е лош знак – и за тези, които трябва да ги дадат, и за тези, които очакват качествени промени в работата на Фонда.

Доно Цветков








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.02.2024 г.
0
 
 
Община Варна от годините бастион на корупцията.Не знам защо очаквате отдел култура да прави изключение.Друг е въпроса че еталон за културно събитие е друсане на народни танци ,като след това се изявява утвърден от соца естраден изпълнител.И да е имало някога някаква култура,всичко отиде по дяволите тъй като е по скъпо от безплатното.Тъй че много имате да размишлявате кое време стана и къде сте Вие, уважаеми културтрегери със закърпен костюм.
Aнонимен
на 14.02.2024 г.
0
 
 
Варна не много бавно бива превземана от посредственост и пошлост.
Aнонимен
на 14.02.2024 г.
0
 
 
Подкрепа за текста и неговия автор.Фигурантите вън.
Aнонимен
на 12.02.2024 г.
0
 
 
Не знам на каква база е написан този текст, но на сайта на Министерство на културата бяха публикувани всички номинации. Номинацията на Десислава Георгиева е подкрепена от много артисти и организации в града.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: