Светлините на летище Варна вече греят по-ярко

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:57 / 12.02.2018
2262
Светлините на едно летище са сигналите, които предоставят визуална информация на пилотите и са от значение за безопасността на пътниците. 

Благодарение на светотехническата система, пилотите могат правилно да се ориентират при наклон или да идентифицират прага на пистата и очертанията на наземната инфраструктура.
Ето защо летище Варна инвестира в ново светлинно оборудване и подмени цялостната си система за управление и контрол на светотехническите съоръжения на пътеките за рулиране и летателната писта. 

Тъй като концесионерът на летището наследи старата система, която бе на възраст между 40 и 50 години, Фрапорт започна дейността по проекта за подмяна на светлините още през 2014 г. 

Новите светлини вече са факт и ще подобрят не само безопасността на летището, но и бързината на реакцията при нужда от поправки и поддръжка - новата светотехническата система е "умна" и сигнализира при проблеми. Подменени са 124 светлини на подходите за излитане и кацане, както и регулаторите за интензитет на светлините и системата за дистанционно управление. Проектът е оценен на 2.92 милиона лева, а новото оборудване ще улесни полетите в периоди със занижена видимост. 

"Някои от новите светлини са с височина близо 18 метра, а предните не надвишаваха 8 метра", обясни Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД. "Наша цел е да придобиваме нови съоръжения с които да увеличим безопасността на дейността си и да допринесем за имиджа на Варна като международна дестинация", добави той. 

В момента Фрапорт Туин Стар провежда още два мащабни проекта на варненското летище - подобрения в хангара за ремонт на въздухоплавателни средства и пълната реконструкция на пътека за рулиране "Алфа". "Алфа" е най-дългата и най-използваната пътека на летището, а от хангара в момента се възползват двама наематели: българските компании "Bulgarian Air Charter" и "Elektra Trans Global". Подобренията на хангара до момента струват близо 590 000 лева. 

За първите 10 години на концесията си, операторът на морските летища е инвестирал 350 милиона лева във Варна и Бургас, а до 2027 година се очакват инвестиции от още 256 милиона лева.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).