Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Световен ден за борба с туберкулозата: Във Варна са отчетени едни от най-ниските показатели по заболеваемост
Автор: Екип Varna24.bg 20:03 / 24.03.2024Коментари (0)1409
©
Туберкулозата е на първо място по разпространение и смъртност в света. Това казват медиците в Световния ден за борба със заболяването. Около девет милиона души в света годишно се разболяват от туберкулоза. Най-много са болните в Азия и Африка, но "жълтата гостенка" не подминава и развити европейски държави. Каква е ситуацията у нас?

Нина е на 34 години. И втори месец е на лечение в белодробната болница във Варна. Казва, че болестта е променила живота ѝ. И до днес не може да си обясни как се е заразила с туберколоза.

"Нямах равновесие, виеше ми се свят, белият дроб ме болеше, нямах апетит и оттам се разболях. Отидох при личната ми лекарка, първо ми каза, че съм имала бронхит, изписаха ми антибиотик и оттам, нали, ме пратиха във Варна, аз съм от Добрич", разказа през БНТ Нина Иванова – пациент.

В момента в специализираната болница във Варна се лекуват 17 души и още двама ще бъдат приети идната седмица. През последните 15-20 години профилът на болните от туберкулоза се е променил, казват медиците.

"Преди, ако казвахме, че това е болест на бедните, сега можем да кажем, че това е болест на хората с разбита имунна система. Имаме преобладаване на млади жени, успяващи жени, тези, които се стремят да бъдат перфектни домакини и да изградят кариера", каза д-р Петър Петров – началник на Пневмофтизиатричното отделение в СБАЛПФЗ – Варна.

Заболеваемостта в страната се наблюдава там, където няма достатъчно превенция.

"Там, където има по-малки грижи, в момента са на първо място по заболеваемост като Враца, Видин и т.н. Във Варна ние сме на едни от най-ниските показатели по заболеваемост", заяви д-р Петър Петров – началник на Пневмофтизиатричното отделение в СБАЛПФЗ – Варна.

През изминалата година в белодробната болница във Варна са се лекували 67 души. И въпреки че туберкулозата е социалнозначимо заболяване, здравното заведение не получава достатъчно финансиране за дейностите си и от години е в тежко финансово състояние. Дори миналата година заради неизплатени сметки за ток, то беше затворено за две седмици, а болните - изпратени по домовете си. Дълговете му достигнаха близо един милион лева.

"Не сме давали заплати за два месеца за миналата година. На НАП дължим много пари за заплатите, но парите вече са гласувани от Общинския съвет и от вчера подписах договора, с който ще ни преведат 375 000 лева, с които ще ликвидираме всичко и дотук излизаме на нула досега, но пак ще трупаме", заяви доц. Христо Ганчев – управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – Варна.

Отпусканите от държавата 90 лева за лечението на един болен от туберкулоза на ден не са достатъчни за покриването на всички разходи на здравното заведение, защото са двойно по-високи, казва доц. Ганчев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: