Световният фестивал на анимационното кино започна във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:53 / 07.09.2023
825
Кметът Иван Портних откри 19-то издание на Световния фестивал на анимационното кино, който  реализира със съдействието на фонд "Култура“ към Община Варна, Националния фонд "Култура“ и Министерството на културата.

"За Варна е чест, че за пореден път се превръща в столица на анимационното изкуство, като представя най-добрите филми и автори. Това събитие е повод да почетем отново българската анимация, която винаги е била огледало на обществения живот у нас, понякога ироничен и горчив, но винаги искрен и затова толкова ценен! Благодаря на организаторите, на участниците, на всички почитатели на рисуваното кино, които развиват този емблематичен за културния живот във Варна фестивал. Ще го подкрепяме още по-активно", заяви кметът. 

"Когато в света стане дума за българската анимация, всички си спомнят Варна. Тук продължават да се показват един от най-добрите европейски и световни анимационни филми. Това не е софийски фестивал във Варна, това е варненски фестивал във Варна", каза художественият директор проф. Анри Кулев.

Тази година във форума за анимационно кино участват  общо 127 филма от 20 държави, като са включени най-добрите заглавия в жанра от последната една година. Филмите ще се състезават в категориите: късометражни, пълнометражни, студентски, детски и за първи път в две нови категории - еротична и хорър анимация. Конкурсна програма включва продукции от Израел, Унгария, Китай, Белгия, Португалия, Нидерландия и Иран. Фестивалът на анимационния филм ще бъде закрит на 10 септември с награждаване на най-добрите заглавия, определени от международно жури.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Отличиха варненска директорка с наградата "Св. Иван Рилски"
Чудесна новина за варненци: Един от най-значимите културно-истори...
Кметът на Варна Благомир Коцев обяви супер новина във Фейсбук, св...
Колона коли блокира Крайбрежната алея! Каква е причината?
Поредната вандалщина във Варна. Ако ние не пазим, няма кой да ни ...
Възмутен варненец: Камионите постоянно си минават, но това никой ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).