Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Световно признат кардиохирург ще изнесе публична онлайн лекция в МУ - Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:38 / 18.05.2021Коментари (0)1160
©
На 19 май 2021 г. от 18:00 ч. ще се състои инициативата “Cardiac Transplantation in the Heart of the Mediterranean Sea". Събитието ще се проведе в рамките на проект TranStem и Биомедицински форум 31 (2020-2021), организиран от Медицински университет – Варна и Българското дружество по клетъчна биология, съобщиха от пресслужбата на университета.

Гост-лектор ще бъде д-р Серджио Сиаца, координатор на програмите за сърдечни трансплантации и вентрикуларни асистиращи устройства от Средиземноморския институт по трансплантации и модерни терапии в Палермо, Италия. Той ще опише резултатите, получени за 15 години развитие и дейност на Програмата за сърдечна трансплантация в Средиземноморския институт за трансплантации и модерни терапии.

 "От зората на кардиохирургичните трансплантации през 60-те години на миналия век, медицинската грижа за пациенти със сърдечни трансплантации се ръководи от опита на отделните клиницисти. Въпреки многото постижения в хирургичните техники, диагностичните подходи и имуносупресивните стратегии, оцеляването след сърдечна трансплантация е ограничено от развитието на сърдечна алографт васкулопатия и от неблагоприятните ефекти на имуносупресията“, пояснява д-р Серджио Сиаца.

Поканени да участват в събитието са всички студенти, докторанти и преподаватели на МУ-Варна с интереси в областта на кардиохирургията, сърдечните трансплантации и кардиологията.

Проект TranStem е финансиран от Европейската Комисия по програма Хоризонт 2020. Проектът цели да издигне научните изследвания в областта на стволови клетки на Университета и в региона до световните равнища. Проекът осъществява научни разработки, фокусирани както върху фундаментални изследвания на стволови клетки, така и върху клиничното им приложение за диагностични и терапевтични цели. Към Научноизследователския институт в МУ-Варна е създадена изследователска група от изтъкнати учени в областта на транслационната биология на стволовите клетки, ръководена от д-р Манлио Винчигуера, д.м.

 "Биомедицински форум" е серия от лекции в сферата на продължаващото медицинско образование, които се провеждат в рамките на съответния учебен семестър. Негов инициатор е проф. Георги Чалдъков, бивш преподавател в МУ-Варна и настоящ председател на Българското дружество по клетъчна биология. Вече близо 25 години гост-лекторите на Биомедицинския форум обогатяват познанията и уменията на студентите по медицина в МУ-Варна.

Събитието ще се проведе изцяло онлайн тук http://transtem.org/









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Европейски избори 2024
Български тенис
Сърбия-Хърватия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: