Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Световнопризнатият балетмайстор и хореограф получи отличието от кмета на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:35 / 24.07.2014Коментари (0)845
©
Кметът на Варна Иван Портних проведе днес в зала "Варна" на общината среща с ръководството на фондация "Международен балетен конкурс Варна" и членовете на международното жури на балетния форум. Той приветства балетните величия, които са в международното жури на конкурса и посочи: "За Община Варна Балетният конкурс е като визитна картичка, затова и общината, и гражданите на Варна имат много специално отношение към конкурса и е прекрасно, че тази година всички заедно честваме неговия 50-годишен юбилей."

Димитър Димитров, председател на фондация "Международен балетен конкурс Варна", благодари за изключителната подкрепа на община Варна като съорганизатор на конкурса през изминалите 5 десетилетия, а Соня Димитрова, член на управителния съвет на фондация "Международен балетен конкурс Варна", представи членовете на международното жури. Председател е проф. Владимир Василиев, Русия, членове са проф. Петър Луканов, България, Елдар Алиев, САЩ, Максимилиано Гера, Аржентина, Йоко Моришита, Япония, Сирил Атанасов, Франция, Проф. Сухуа Сяо, Китай, Йохан Ханс Фьогел, Германия, Лука Мазала , Монако, Турсинбег Нуркалиев, Казахстан, Константин Дуту, Румъния, д-р Сън-Хи Джанг, Корея, акад. Красимира Колдамова, България, , България, Сара-Нора Кръстева, България. На срещата не можаха да присъстват Аурора Бош, Куба, проф. Сун-Хи Ким, Корея и доц. Бисер Деянов, които водят класове в Международната лятна балетна академия. Всеки от членовете на журито беше аплодиран от присъстващите на срещата журналисти и балетни деятели.

За изминалите десетилетия на конкурса говори емоционално председателят на журито проф. Владимир Василиев.: "Прекрасни хора преминаха през Варненския конкурс през тези десетилетия, но на нас се падна гоямата чест да бъдем тук на 50-годишния юбилей на конкурса. Нивото на конкурса тази година е много високо - три четвърти от състезателите имат близки оценки и ние сега трябва да бъдем твърди и да допуснем само половината от тях на трети тур. А те вече са като наши деца... Нека благодарим на хората, които в продължение на тези пет десетилетия направиха форума възможен. Много от тях вече не са между нас, но те бяха хора, които писаха история. Огромна благодарност и на Емил Димитров, благодарение на когото Варна има такъв коз в своето международно представяне и като кандитат за Европейска столица на културата през 2019 г. Той е от хората, които поставиха българския балет на световната сцена. Благодарности на г-н Портних и община Варна! Благодарности за децата на Емил Димитров, които продължават едно голямо дело!"

Проф. Петър Луканов отново подчерта подкрепата на журито за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. Лука Мазала от Монако, който е за пръв път в България, отбеляза как с всеки тур нивото на конкурса се повишава и сподели, че има големи очаквания за изявите на състезателите в третия тур. Проф. Сухуа Сяо, Китай, припомни, че е във Варна за 11 път и заключи, че почти една година от неговия живот е преминала в българския морски град. "Да се създаде този конкурс в такава малка страна е било истински подвиг, било е поглед в бъдещето. Благодаря на Варна и България за тази прекрасна година от моя живот! 42 пъти съм бил член на жури на международни конкурси - посочи той, - но смятам Варненския за най-труден и най-престижен в света. Пожелавам да се запази и да продължи да дава на световния балет нови звезди. Благодарим на Варна за това!"

Балетният фотограф Стоян Лефеджиев, който снима конкурса от десетилетия, използва случая, за да подари на кмета на Варна своята книга албум, посветена на Балетния конкурс.

Кметът благодари за срещата и насочи гостите към представителния пресцентър на общината, където на проф. Владимир Василиев тържествено беше връчен почетният знак на кмета на Варна. Директорът на дирекция "Култура и духовно развитие" в общината Антония Йовчева огласи решението за връчването на отличието, като подчерта, че Владимир Василиев, едно име - легенда в световния балет, е не само първият и единствен до този момент носител на Голямата награда на Община Варна, но и голям приятел на морския град, който продължава да допринася за добрия образ на Варна и на балетния конкурс по света.

Иван Портних заяви: "За мен е висока чест да връча на проф. Владимир Василиев почетния знак на кмета на Варна. Той е израз на признанието на Община Варна за огромния принос, който проф. Василиев има за утвърждаването на името на Варна като световнопризнат балетен център, като сцена, от която тръгват звездните кариери на бъдещите големи имена на балетното изкуство."

Накрая жури, организатори на конкурса и балетни деятели се снимаха пред герба на Варна, за да запазят в спомените си и този вълнуващ момент от 50-годишния юбилей на Балетния конкурс.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Световна черна хроника
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: