Свикват заседание на местния парламент, за да гласува по-високи заплати за работещите в градския транспорт

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:25 / 05.09.2019
5120
Предстои да бъде свикано специално заседание на Общинския съвет във Варна, на което да бъдат гласувани по-високи заплати и по-добри условия на труд за работещите в градския транспорт на Варна, научи Varna24.bg.

Това съобщи председателят на местния парламент във Варна Тодор Балабанов. 

"Заради желанието на всички да осигурим спокойствие и сигурност за работещите в дружеството, за подобряване на обществената услуга и за да пресечем външни опити за създаване на напрежение, аз се ангажирам да поставя на вниманието на общинските съветници споразумението между кметът Иван Портних и синдикалните лидери на КНСБ, както и проектът за наредба, на заседание на Общинския съвет, след като спазим съответните процедури и се ангажирам това да стане в рамките на този мандат. Това ще се случи до края на септември и се надявам на една широка политическа подкрепа", каза Тодор Балабанов.  

Припомняме, че по-добри условия на труд и по-високо заплащане за работещите във фирма "Градски транспорт" бяха договорени от кметът на Община Варна и Пламен Димитров, лидер на КНСБ, на среща в края на август. 

"След подписването още през февруари на колективният трудов договор в дружеството и на база на приоритетите за по-стабилна работна среда и опазването на по-добра обществена услуга за варненци и гостите на града, достигнахме до споразумение, което дава по-дългосрочна сигурност наработещите в дружеството. То касае перспектива от три години, в която ще следваме последователна политика за подобряване условията на труд и възнагражденията.

Това е поредна стъпка за подобряване на обществената услуга градски транспорт. Преминахме през една сериозна трансформация като дружеството пое 50% от линиите от частен превозвач. С много усилия успяхме до момента да придобием 100% от обслужване на линиите и успоредно с това се обнови с три стъпки подвижния състав.

Имаме 85 нови автобуса и 30 нови тролейбуса, които се движат по улиците на града ни. Подадохме вчера апликационната форма към управляващия орган за нови 60 електробуса, което е много сериозна стъпка за постигане на 100% обновяване ва автопарка. Това е част от мерките, които предприемаме за подобряване на атмосферния въздух в града, защото електробусите са екологично чисти.

До средата на септември се надявам да бъде подписан договора между общината и управляващия орган, след това ще стартира процедура по избор на доставчик на новите електробуси и избор на изпълнител за изграждането на необходимите зарядни станции на територията на депото на градския транспорт и на обръщачите на "Почивка" и "Владиславово". От една страна се стараем да създадем по-добри условия за гражданите, които ползват обществения транспорт, от друга страна за хората, които предоставят тази услуга.

Когато те са мотивирани и имат нормална и сигурна работна среда, можем да очакваме по-високо качество на транспортната услуга. Имаме и следващата стъпка, в началото на следващата седмица ще внесем промяна в наредбата за абонаментните карти за студенти, пенсионери, учащи и хора в неравностойно положение. Тези групи ще получат още по-добри условия за ползването на градския транспорт във Варна. Ще внеса проекта на споразумение на следващата сесия на Общинския съвет, за да продължим да изпълняваме начертаните политики в сферата на обществения транспорт", каза кметът.  

От своя страна Пламен Димитров благодари на Иван Портних за продължаващото партньорство. 

София и Варна са пример как диалогът може да води до реални резултати. Качествената услуга е пряко свързана с привлекателните работни места, когато хората са мотивирани, като условия на труд и заплати, резултатите не закъсняват“, заяви Екатерина Йорданова, която отговаря за сектор "Транспорт“ в синдиката. По нейни данни в момента в "Градски транспорт“ ЕАД работят около 1030 души, а средната заплата е 1100 лв.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (520):
22.04.2024 Ще могат ли варненци да купуват билети от контрольорите?
18.04.2024 "Градски транспорт" с информация за варненци
16.04.2024 Зам.-кмет: Биляна Якова е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци!
16.04.2024 Местната власт във Варна с важно решение за "Градски транспорт"
16.04.2024 Чиновник във Варна твърди, че се саботира билетната система и се нанасят щети на бюджета на Общината
04.04.2024 Важно за всички варненци, които използват линия 9 от градския транспорт!
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).