Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Свлачища застрашават над 5000 строежа
Автор: Екип Varna24.bg 09:03 / 09.06.2015Коментари (0)918
© Bulfoto
Над 5000 са строежите върху свлачищни райони у нас, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова по време на кръгла маса за риска от бедствия. По думите й въпросните постройки имат всички необходими документи, но строителството на повечето от тях е в нарушение, тъй като не е било съгласувано с министерството й, което трябвало да издаде предписания за укрепване още преди да започне работата по тях. Липса на съгласуване например е установена при близо 4000 строежа. По думите на Павлова задължение за съгласуване с МРРБ имали кметовете и главните архитекти, преди да издадат разрешение за строеж, но това не се правело. Затова министерството предлага законови промени, с които да се увеличат глобите за главните архитекти. Те ще са от 5 до 20 хил. лв.

"Първоначално предложихме горна граница от 40-50 хил. лв., но тя беше оспорена като прекалено висока спрямо размера на заплатата за тази длъжност в общинските администрации. Оттук нататък, ако се приеме законът, във всяко разрешение за строеж, което е издадено за попадащ в свлачищен район обект, трябва ясно да се указва дали е съгласувано с министерството и какви са предписаните укрепителни мерки за него. Ако това не е посочено в разрешението за строеж, предвиждаме той изобщо да не може да се реализира на тази територия", обясни Павлова.

Близо половин млрд. лв. са необходими за укрепване на всички свлачища в страната, каза още министърът. Такива процеси има в 164 от общо 256 общини. МРРБ разполага с 1.4 млн. лв. годишно, които се харчат за наблюдение на свлачищата.

МВР обмисля как да използва новите комуникационни канали, за да предупреждава за бедствия и аварии, стана ясно от думите на шефа на пожарната главен комисар Николай Николов. По думите му това може да се случи дори и чрез приложения за смартфони. Инициативата е заложена в стратегията за бедствия и аварии. И в момента има изградена система за ранно предупреждение в 10 града. Тя обаче предупреждава само длъжностните лица в местната и централната администрация и не може гражданите да бъдат включени към нея, обясни той.

Създаване на специално звено към кметовете, което да пише планове за реакция при кризи, бедствия и аварии, е друга новост, която се предвижда с промени в Закона за защита при бедствия, каза още Николов. По думите му това е необходимо, защото градоначалниците често нямат капацитет и възможности да се справят сами с тази задача, въпреки че големите общини имат такива планове.

Източник: в.Сега









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Почина актьорът Матю Пери
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: