Свлачището „Трифон Зарезан” пак тръгна надолу, вече не го следят

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:16 / 19.06.2009
1751
През последните няколко месеца движението на свлачището „Трифон Зарезан" не се следи, тъй като мрежата за наблюдение е разрушена от самото движение. Това разкри управителят на "Геозащита" Варна Йордан Йорданов.

Няма обаче реална опасност земната маса да се свлече рязко в морето, смята Йорданов. Според специалиста, скъсването в различните точки на свлачището е различно. Долу на брега то достига дълбочина от 12 метра, а горе - на около 50 метра дълбочина. Половината от свлачището се намира под морето, заради което земната маса се движи по по-особен начин, посочи Йорданов. „Свлачището тръгва временно, вътре в морето се образува един вал, който вълните изяждат. След това свлачището тръгва наново. Ако спираше само в областта до морето, то щеше отдавна да е заминало", обясни шефът на варненската "Геозащита".

Ерозията е отворила и втора тераса по пътя на земните пластове към морето и сега пропадането на „Трифон Зарезан" е на три нива, предупредиха наскоро от „Геозащита". Асфалтът в района на свлачището е слязал с около 10 метра надолу, а прилежащата сграда се е наклонила видимо.

Има разработен проект за пътища за извършване на проучвателните работи, който трябва да бъде съгласуван със собствениците на имоти в засегнaтия район, разкри още Йордан Йорданов. По думите му, преговорите със собственици на засегнатите от бедствието частни имоти вече се водят от МРРБ.

В началото на юни от Министерство на регионалното развитие и благоустройството обявиха обществена поръчка за избор на фирма, която да извърши укрепването. То ще обхване площ от около 50 дка. Стойността на договора ще 5,8 млн лева. Крайната дата за изпълнение на договора за укрепване е 24 декември 2012 г.

В района на свлачището „Трифон Зарезан" живеят около 60 семейства. Заради ерозията е прекъснат панорамният път Варна-Златни пясъци, в района между хотел "Журналист" и комплекс „Ривиера". Ограничението е от няколко години, като до Златни пясъци се стига по магистралата край Аладжа манастир. Така разстоянието Варна-Златни пясъци се удължава с около 5 км.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (82):
13.04.2021 Местният парламент решава за ремонта на панорамния път за Златни пясъци
07.04.2021 Възстановяват панорамния път за Златни пясъци след споразумение на Община Варна и АПИ
20.04.2019 Осигуриха средства за свлачището "Трифон Зарезан“ на пътя за Златни пясъци
31.08.2017 Милиони нужни за укрепването на свлачищата на Алея първа и Трифон Зарезан
24.11.2014 Свлачище надвисна опасно над имоти на север от Варна
17.11.2014 Експерт: Няма опасност от свлечената земна маса в района на "Траката"
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).