Свършиха ваксините против морбили във Варна! Вижте кога доставят новите

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:26 / 27.02.2019
2786
Ваксини против морбили не се продават в аптечната мрежа. Те са безплатни и се осигуряват само от РЗИ Варна. Оттам ги предоставят на личните лекари или извършват имунизация на място. Това коментира за Varna24.bg председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Варна Рада Пехливанова.

Джипита от Варна потвърдиха информацията и обясниха, че в аптеките могат да бъдат намерени само ваксини против грип и някои форми на противохепатитната ваксина.

От РЗИ-Варна обясниха, че поради големия интерес към ваксинирането след информацията, че вече има и случай на морбили във Варна, в момента ваксините са изчерпани. Очаква се обаче на 5 март да бъдат доставени нови такива.

Припомняме, че според указания на РЗИ, единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст. Уважаеми родители, обърнете внимание на имунизационния статус на децата Ви, по отношение на ваксинопрофилактиката срещу морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на нашата страна.

Всеки гражданин, който не е наясно със своя имунизационен статус спрямо морбили, може да го узнае чрез изследване на кръвна проба за титър на антителата (клас IgG) срещу морбили. Това може да бъде направено в немалко от лабораториите във Варна. При отрицателен титър или желание за имунизация/реимунизация, ваксината може да бъде поставена от ОПЛ на всеки и в Имунизационния кабинет на РЗИ-Варна, като биопродукта трябва да бъде закупен предварително от аптечната мрежа чрез заявка. Припомняме на всеки, че ваксината е въведена след 1969г. Хората родени преди това могат да имат имунитет само, ако са преболедували от морбили.

Виж коментарите (0)

Още по темата (48):
19.09.2019 Болници допуснали големи грешки и разпространили заразата с морбили
11.09.2019 Тодор Кантарджиев: Учебната година ще е изпитание
29.08.2019 Момиченцето с морбили от Варна е било ваксинирано, но с нисък имунитет
23.08.2019 Втори случай на морбили във Варна: Разболя се дете, посещаващо детска
градина
13.08.2019 Младият варненец, болен от морбили, контактувал с безброй туристи на
летището
12.08.2019 Първи случай на морбили във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).