Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ТДК с концерт в Дом на Културата на Слепите “Успех" във Варна
Автор: Пламена Николова 08:48 / 14.02.2020Коментари (0)3459
© Фейсбук
След концерта си пред 700 души във Военния Клуб в София - ТДК продължават с кратката си обиколка на страната. Следващите дати в България са на 22.02 - в град Варна и на 29.02 в Пловдив.

Във Варна концертът ще е на доста специално място - пряко свързано с идеята на новия албум на бандата - “Успех". Това е “Домът на културата на Слепите - гр. Варна", който е място създадено по нужда - като убежище за хора, които нямат равен старт с останалите в обществото. Според ТДК социалната маргинализация във всичките ѝ форми - не само тази дължаща се на физически признаци - взима един и същ данък от понасящия я, затова разстоянията между маргинализираните групи трябва да се скъсява - каквато е и една от целите на концерта.

Кои са ТДК и защо правят концерт в дома на културата на слепите?

Новият, втори албум на група ТДК се казва “Успех" и е странно творение, заченато в провадийско село, реализирано чрез краудфъндинг кампания и записано от канадски продуцент със софийска техника в почти занемарено селско читалище.

ТДК са израснали в Пловдив, но в момента живеят в “Сепаратистка Република Добрина" - страна без реални граници и само с едно правило. Музиката на ТДК е само на български и често ровичка из теми, като социално неравенство, екзистенциални страхове, липсата на Господ, самоубийство и депресия. “Успех" е албумът, в който групата адресира тези проблеми директно, като показва различните фази и форми на борбата с тези проблеми, обективирайки ги в песни.

Името на албумът - “Успех", което освен очевидното противоречие, което създава с текстовете на песните в него, е и име съобразено с генезиса на музиката в албума и идеите зад нея. Вдъхновението за неговото име идва от варненския квартал “Успех", в който се намират предприятията “Успех" и “Тих Труд" (Тих труд е името на последната песен в албума). Смисълът, който носят тези имена, позволяват на песните на бандата да разкрият още по-широк хоризонт за интерпретации, които преминават от изпълнението на тежка музика в пълно мълчание, стигащи до разочарованието от положеният труд, довел до по-скоро незадоволителни резултати.

Албумът “Успех" поставя хората в неравостойно социално положение в един обединен образ, който може да намери утеха при другия. Той се бори срещу границите, поставени от общностните предразсъдъци и изкарва от контекста на времето човешките взаимоотношения - пренасяйки ги по-скоро към вечното, там където се крие човечността.

На концерта ще присъстват и хора от самия квартал, които имат проблеми със слуха и зрението, като за тях вход за концерта няма да има.

Концертът в сърцето на квартал “Успех", в зала строена в зенита на пропагандираните “общочовешки" ценности е единственото място, на което този албум не можеше да не бъде изпълнен. Самата зала е в хармония с трудовия комплекс и е своеобразен вход към друго време, към друга епоха, от където е и музиката на ТДК.

Концертът ще се проведе на 22.02.2020, в залата на “Дома на Културата на Слепите - гр. Варна", която се намира на ул. Петко Стайнов 3, кв. Успех.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: