ТИМ взима Е.ОН или парче от него?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:11 / 28.11.2011
3058
"Химимпорт" е най-често спряганото име за нов собственик на електроразпределителното предприятие в Североизточна България сред българските играчи, твърди в последния си брой "Капитал". Слухът, че именно икономическата групировка ТИМ има интерес към енергото, се тиражира вече повече от седмица в публичното пространство, като запознати твърдят, че възможността да придобият чрез борсата 33-процентните държавни дялове в "Е.ОН Продажби" и "Е.ОН Мрежи" е много по-голяма.

Ако това стане реалност, ТИМ ще разгърне още повече икономическото си влияние не само във Варна, но и в страната. Отдавна не е тайна, че германската Е.ОН се опитва да се отърве от българската си инвестиция, и то доста преди държавата да заговори категорично за продажба на дяловете си в съвместното предприятие. Така че при една добра цена не е изключено някое от дружествата в групировката в действителност да придобие и пълен контрол върху електроразпределението на района.

Все още няма яснота около това колко би струвал както държавният, така и частният дял. От правителството тръгнаха с нагласата, че в хазната биха могли да влязат поне 100 млн. евро при борсова приватизация. По-късно обаче министър Симеон Дянков коригира тази оценка, като каза, че тя е силно завишена.

Една от малкото български икономически групировки, които могат да си позволят да извадят крупната сума за енергото, е именно "Химимпорт". За деветмесечието холдингът отбеляза печалба от близо 61 млн. лв.

Другият голям играч, който има възможност да бъде потенциален претендент, е Кирил Домусчиев. Той вече има едно варненско структуроопределящо варненско предприятие - Параходство "Български морски флот", в портфейла си от инвестиции. Бизнесменът е и акционер в "Хювефарма", както и собственик на новака с най-силна селекция в "А" футболната ни група - "Лудогорец" (Разград).

През миналата седмица пък руската преса завъртя името на местния енергиен холдинг МРСК като кандидат за 100% от капитала на двете дружества за продажба.

Източник: в. Народно дело

Виж коментарите (2)

Още по темата (4):
19.01.2012 КЗК разреши "Енерго Про" да придобие "Е.ОН"
07.12.2011 Е.ОН си тръгва с печалба и неизпълнени инвестиции
06.12.2011 Променят законодателството след сделката за Е.ОН?
23.11.2011 Руски холдинг иска да купи Е.ОН България
Още новини от Новини от Варна:
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).