Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Табелки "крадец“ и "смутител“ слагали на палавниците в училище през Възраждането
Автор: Екип Varna24.bg 12:49 / 29.10.2015Коментари (0)703
© Черно море
По-зрялото поколение вероятно още може да намери в гардеробите си част от експонатите, представени в училищната експозиция в Музея на Възраждането във Варна, посветена на Деня на народните будители - 1 ноември. Това каза Златка Антова - завеждащ-отдел "Най-нова история" в РИМ - Варна. Престилки, плисирани поли, чавдарски и пионерски връзки, тетрадки и лексикони, лентата "Отличник" са само част от представените артефакти от епохата на социализма. Те вероятно ще предизвикат интереса и на по-младите варненци. Пособия за писане, ученически бележници и книжки, пъстри лексикони и споменници ще ни припомнят трогателни ученически мъдрости и любовни послания. Непознати за посетителя ще бъдат "инструментите за възпитание" - нравоучения, надзорни книжки, строги поръчения.

За тези, които няма как да имат спомени, пионерското поръчение бе едно писмено обещание за това какво ще набереш и предадеш в края на лятото, както и за помощта, която всеки ученик би оказал на нуждаещи се. Такива поръчения за набрани и предадени билки могат да се видят в експозицията.

В епохата на Възраждането учителките са носели изключително скромни облекла. Един от експонатите е черна строга рокля до прасците на краката с яка, плътно прилепнала по врата. Оттогава датират и интересните табели за назидание, които са висели на вратлетата на немирниците - "крадец", "смутител" и "лъжец" , "невнимателен", "бладословец". Интересни са и други два експоната - черна и червена дъсчици, поставени до дъската за писане на даскала. На черната таблица са пишели имената на провинилите се деца. Червената - таблицата на честността, е било място за имената на прилежните и ученолюбивите.

В една от залите на музея, част от постоянната експозиция, е подредена класна стая от времето на Възраждането, когато в един клас са се обучавали деца от различни възрасти по взаимноучителната метода. Най-отзад се седели големите деца, които са пишели с перо и мастило, в средата средните по възраст са изписвали букви и числа на дъски, а най-малките на първите пейки са драскали върху пясък.

От Възраждането до края на социалистическия период - 1989 г., децата са имали различни вълнения, интереси, мечти. Прави впечатление, че колкото по-назад във времето се връщаме, толкова повече са се старали в обясненията си в любов младежите. Лексиконите от началото на ХХ век - 1933 и 1951 г. (когато Варна се е казвала Сталин), са изрисувани с пословично търпение и изящество, все едно всяко дете е било художник. Там любовните послания са били много дискретни, без намеци и откровени обяснения. В споменниците от социализма, от 1971 г., децата не са влагали толкова старание. В тях повече са изрязвали и лепели картинки, снимки от списания, картички. Има свидетелства за завършване на училище и бележници, каза още Антова.

Изложбата се открива днес, в навечерието на Деня на народните будители, в Музея на Възраждането от 16 часа. Мотото и е "Из варненския училищен живот". Едва ли на хората от средното поколение, които са били ученици в периода на социализма, им е хрумвало, че артефактите от тяхното детство могат да бъдат изключително ценни за отдела по най-нова история, каза още Златка Антова. По неин призив, ако имате запазени в гардероба предмети от вашия училищен период, както и от детството и те не ви трябват, може да ги дарите на музея, който се намира в сградата на Регионалния исторически музей във Варна.

Сред интересните експонати са и запазени учебни помагала по биология - стъкленици със спиртосани змии и гущери, както и макет на разрез на жаба. Изложбата е съвместен проект с материали от фондовете на Музея на Възраждането, Музея за история на Варна и отдел "Най-нова история" към РИМ - Варна. Тя може да бъде видяна до 19 февруари 2016 г.

Източник: Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: