Табелки "крадец“ и "смутител“ слагали на палавниците в училище през Възраждането

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:49 / 29.10.2015
708
По-зрялото поколение вероятно още може да намери в гардеробите си част от експонатите, представени в училищната експозиция в Музея на Възраждането във Варна, посветена на Деня на народните будители - 1 ноември. Това каза Златка Антова - завеждащ-отдел "Най-нова история" в РИМ - Варна. Престилки, плисирани поли, чавдарски и пионерски връзки, тетрадки и лексикони, лентата "Отличник" са само част от представените артефакти от епохата на социализма. Те вероятно ще предизвикат интереса и на по-младите варненци. Пособия за писане, ученически бележници и книжки, пъстри лексикони и споменници ще ни припомнят трогателни ученически мъдрости и любовни послания. Непознати за посетителя ще бъдат "инструментите за възпитание" - нравоучения, надзорни книжки, строги поръчения.

За тези, които няма как да имат спомени, пионерското поръчение бе едно писмено обещание за това какво ще набереш и предадеш в края на лятото, както и за помощта, която всеки ученик би оказал на нуждаещи се. Такива поръчения за набрани и предадени билки могат да се видят в експозицията.

В епохата на Възраждането учителките са носели изключително скромни облекла. Един от експонатите е черна строга рокля до прасците на краката с яка, плътно прилепнала по врата. Оттогава датират и интересните табели за назидание, които са висели на вратлетата на немирниците - "крадец", "смутител" и "лъжец" , "невнимателен", "бладословец". Интересни са и други два експоната - черна и червена дъсчици, поставени до дъската за писане на даскала. На черната таблица са пишели имената на провинилите се деца. Червената - таблицата на честността, е било място за имената на прилежните и ученолюбивите.

В една от залите на музея, част от постоянната експозиция, е подредена класна стая от времето на Възраждането, когато в един клас са се обучавали деца от различни възрасти по взаимноучителната метода. Най-отзад се седели големите деца, които са пишели с перо и мастило, в средата средните по възраст са изписвали букви и числа на дъски, а най-малките на първите пейки са драскали върху пясък.

От Възраждането до края на социалистическия период - 1989 г., децата са имали различни вълнения, интереси, мечти. Прави впечатление, че колкото по-назад във времето се връщаме, толкова повече са се старали в обясненията си в любов младежите. Лексиконите от началото на ХХ век - 1933 и 1951 г. (когато Варна се е казвала Сталин), са изрисувани с пословично търпение и изящество, все едно всяко дете е било художник. Там любовните послания са били много дискретни, без намеци и откровени обяснения. В споменниците от социализма, от 1971 г., децата не са влагали толкова старание. В тях повече са изрязвали и лепели картинки, снимки от списания, картички. Има свидетелства за завършване на училище и бележници, каза още Антова.

Изложбата се открива днес, в навечерието на Деня на народните будители, в Музея на Възраждането от 16 часа. Мотото и е "Из варненския училищен живот". Едва ли на хората от средното поколение, които са били ученици в периода на социализма, им е хрумвало, че артефактите от тяхното детство могат да бъдат изключително ценни за отдела по най-нова история, каза още Златка Антова. По неин призив, ако имате запазени в гардероба предмети от вашия училищен период, както и от детството и те не ви трябват, може да ги дарите на музея, който се намира в сградата на Регионалния исторически музей във Варна.

Сред интересните експонати са и запазени учебни помагала по биология - стъкленици със спиртосани змии и гущери, както и макет на разрез на жаба. Изложбата е съвместен проект с материали от фондовете на Музея на Възраждането, Музея за история на Варна и отдел "Най-нова история" към РИМ - Варна. Тя може да бъде видяна до 19 февруари 2016 г.

Източник: Черно море


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).