Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Таксиджии прореваха от GPS, пречели им да ползват помпи
Автор: Екип Varna24.bg 10:33 / 20.11.2009Коментари (0)10312
© Varna24.bg
Шефовете на таксиметрови фирми са започнали масово да въвеждат GPS системи на жълтите коли, които работят към централи. Новата техника има удобства и неудобства за шофьори и диспечери. Тя възпира мераците на таксиджиите да изкарват повече пари, като помпят клиентите си с тлъсти сметки.

Чрез GPS-ите се отчита скоростта, с която се движи жълтата кола, както и точното местонахождение. Контролните монитори, с които се следи движението на автомобилите, се намират в съответните централи. Ако шофьорът си позволи да пусне помпата, когато превозва клиент, се добавят изкуствени импулси за разстояние и мигновено се увеличава скоростта. Това издава ползването на допълнителното устройство в централата, обясниха запознати.

Ако реално автомобилът се движи с 60 км/ч, при пускането на помпата на монитора мигновено се изписват около 90 км/ч заради изкуствените импулси. За тези провинения наказанията на шофьорите към централите са различни. Ако лъжата се окаже първа, таксиметровият водач може да се размине само с лишаване от ефир. Това означава да не му се позволява да взема поръчки от радиостанцията. Спирането от ефир може да бъде от 8 до 24 часа, в зависимост от мащабността на провинението. При повторна грешка обаче се стига дори до уволнение. С монтирането на GPS се изключва човешкият фактор и съответно мераците на някои таксиметрови шофьори. Освен че част от тях мамят клиентите с надути цени и помпи, таксиджиите се лъжат и помежду си. Другият им известен тарикатлък е използването на заглушители, или както самите те ги наричат "запушвачки". Монтирането им не оказва влияние върху сметката на клиента, а само върху шофьора, който ще го превозва. Допълнителното устройство - "запушвачка", се слага на различни места - може в трубката, както и в самата радиостанция на колата. То е миниатюрно като платка. Пинизът е, че когато диспечерът съобщи поръчка по радиостанцията и трима шофьори се надпреварват кой да я вземе, първенец е таксиджията със запушвачка. С устройството си той заглушава сигналите на останалите си колеги и ги прецаква. Точно по тази причина шефовете на таксиметрови централи правят непрекъснати проверки на жълтите автомобили. Сред проверяващите са техник или специалисти от централата и упълномощено лице. За слагането на заглушител се замерват радиостанциите за изходна мощност. Сигналът на излъчване трябва да бъде 10 вата. Триковете на таксиметровите не се изчерпват с това.

Ако и двамата шофьори, които са борят за поръчката, имат "запушвачки", се използва друго надлъгване. Това е увеличаването на мощността на станциите или монтирането на допълнителни усилватели. Така се чува сигналът на този, който е увеличил повече станцията си. Този трик обаче се оказва по-неуспешен, защото усилвателите са видими и при
проверка шофьорът ще бъде разкрит. Според запознати ползването на заглушители и усилватели вече отминава и не се използва масово. Освен това с монтирането на новите GPS устройства на жълтите коли се прекратява и това надлъгване между таксиметрови шофьори. При постъпването на поръчка в централата адресът се вкарва в компютър, като се праща възможно най-близката кола.

Единствено таксиметровите централи могат да контролират и проверяват за поставянето на заглушители в автомобилите. За съжаление, ДАИ няма такава задача. Това заяви  шефът на таксиметровата фирма "Ласия" Иван Михайлов. Той добави, че при тях се извършват постоянни проверки за допълнителните устройства. При констатирано нарушение шофьорът си носи последствията. При първо провинение той се наказва на 8 часа без ефир, а при повторно санкцията е по-сериозна.

Иван Михайлов обясни, че заглушителите не оказват влияние върху сметката на клиента, а носят лични облаги на таксиметрови шофьори. Правим съвместни проверки с радиоспециалисти, каза още шефът на "Ласия".

Източник: chernomore.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: