Таксиджиите готвят стачка заради повишаване на глобите за помпи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:05 / 21.01.2010
6394
Федерацията на таксиметровите водачи, в която членуват около 26 000 шофьори от страната, е готова да обяви стачка, ако бъдат приети промените в Закона за автомобилните превози. Това съобщи зам.-председателят на федерацията във Варна Димчо Иванов. С измененията се предвиждат солени глоби за таксиджиите, които помпат сметките, карат на по-високи тарифи или извършват друго провинение. Например само за неработещ касов апарат в жълтата кола санкцията е 1500 лв. С промените в закона глобите започват от 100 и достигат до 15 000 лв. Вносител на крайните промени е транспортният министър Александър Цветков, а мотивът е, че "скъпите" таксита от години тормозят клиентите с безбожни цени. Те обикновено имитират логото на известни таксиметрови фирми и централи, като по този начин подмамват клиентите да ползват услугите им, а после им одират кожите с тлъсти сметки.

Във Варна любимите райони на тези таксита са около жп гарата и автогарата, призна Димчо Иванов. Въпреки че по този начин ще бъдат ограничени нелоялните таксиметрови водачи, от федерацията са против заложените промени в закона. Проблемът според тях е в налагането на непосилни за таксиджиите санкции и определянето на таван на тарифите от общините. "Защо трябва общините да определят тарифите ни? Ние от 2 години и половина караме на 0,89 лв./км. Не изкарваме подобен оборот през цялата година и ако ни глобят, трябва да спрем да работим", каза Иванов.

Проектът с предложените промени вече мина през обществено обсъждане. До края на януари трябва да бъде внесен в комисията по транспорт в НС. За тогава се планира и стачката на водачите, ако промените бъдат приети. От Федерацията на таксиметровите водачи, заедно с други синдикати и организации в страната, са изпратили становище до ЕК, комисията в парламента, транспортното министерство и Министерския съвет. "Надяваме се мислещите хора в държавата да не допуснат подобна дискриминация, защото законът ще удари бранша.

Мотивът на транспортния министър за внасянето на промените в закона е, че мислел за клиентите, за тях обаче има Комисия за защита на потребителите", допълни Иванов. По думите му всеки таксиметров автомобил е обозначен с табела за тарифите и цените за престой, а клиентите имат право на избор дали да ползват услугите. "От федерацията сме за еднакви тарифи, а не общината да налага максимална, защото така ще се въведе монополно положение на някои фирми, които ще подбиват пазара с по-ниски цени", каза още Иванов. Според него с промените в закона се заражда и нова престъпна схема, защото 30% от глобите, наложени на таксиметровите водачи, ще се дават за стимулиране на ИА "Автомобилна администрация". Във Варна, Добрич, Несебър, Балчик и Албена членовете на федерацията са 4850.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (1)

Още по темата (2):
17.10.2009 Предлагат пределната цена на таксиметровата услуга да се определя от
общините
19.09.2009 Слагат таван за цени на такситата
Още новини от Новини от Варна:
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...
Благомир Коцев: Части от центъра на Варна могат да се превърнат в...
Във Варна: Военноморските сили почетоха паметта на загиналите за ...
Кметът на Варна: Театралният фестивал "Варненско лято" утвърждава...
Кметът Коцев почете Христо Ботев и загиналите за свободата на Бъл...
Навръх Деня на детето полицията във Варна организира хайка за неп...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).