Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Таксиджия от Варна "напомпа" неподходящия клиент и "изгоря"
Автор: Пламена Николова 13:53 / 19.07.2016Коментари (9)11744
Таксиметров автомобил с помпа е хванат днес във Варна при съвместна проверка на ДАМТН и ИА "Автомобилна инспекция", съобщи за Varna24.bg регионалният началник на Агенцията за метрологичен и технически надзор Валентин Стойчев.

Устройството било монтирано зад самият касов апарат и след неговото включване до летище Варна са отчетени вместо 12,5 - 20 километра пробег.

Злоупотребата е установена чрез използването на таен клиент, който ползвал услугите на таксито до аеропорта.

"Проверките на таксита по Черноморието започнаха в началото на месеца съвместно с представители на автомобилната агенция и наши инспектори от ДАМТН. 

Те са във връзка с решение на Министерство на икономиката за масирани проверки от всички негови институции най-вече в туристическите и курортните центрове. Проверки най-вече на таксиметрови коли се извършват освен по курортите и по автомагистралите, проверяваме везните по стоковите борси и тържища, където стават най-големите спекулации. Проверяваме също така бензинови автоколони и водомери.

До момента на територията на Варна и курортите са проверени 135 таксиметрови коли, от които са констатирани 10 нарушения. 8 от тях са свързани с изтекъл срок на валидност на разрешителните за упражняване на дейност и са съставени 8 акта. 9-тото нарушение е използване на таксиметров апарат с нарушени метрологични характеристики, т.е. той има отклонения, но не е открита помпа. Десетото нарушение беше именно при този таксиметров автомобил, при който беше хваната "помпата".

Това става много трудно, защото шофьорите, които си служат с тази измама са много добри психолози. Те не на всички включват "помпата". Приоритетно се използва при превоза на чужденци по летища и гари, на клиенти, които изглеждат по-състоятелни или клиенти, които са в някаква еуфорична форма. 

За да бъде гарантирано, че ще имаме разкриваемост на такива таксита, ние използваме услугата на таен клиент. От една до друга точка предварително се измерва разстоянието. След това се наема такси да мине по същия маршрут. В момента, при който таксито стига крайната си точка, експертите извършват стандартната проверка на автомобила. В конкретния случай отклонението беше за 7,5 км, което породи основателни съмнения че този автомобил има "помпа".

При разглобяването такава беше открита. Сега това средство се спира от движение, прави се акт и се предава на компетентните органи", разказа Валентин Стойчев.

Той уточни още, че глобата при това нарушение е между 200 и 500 лв., а персонална отговорност за провинението носи шофьора на таксито.

Това е първият подобен случай за този сезон, а през миналата година са засечени две таксита с такова устройство.

Валентин Стойчев посъветва клиентите, които имат съмнения за драстично завишена сметка, да сезират Автомобилната агенция, Комисията за защита на потребителите или ДАМТН, като предварително запишат фирмата и номера на таксито. След това по дадения сигнал ще бъде извършена проверка.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
АПЪК СПЕЦИАЛНО ПРИ ТЕЗИ С 500 500 И С 8-ЦИТЕ НИКОГА НЕ СЯДАМ,съвсем наскоро докато тръгне,едва 3 метра беше и вече ми натресе почти 2-ка,168 лв,,казва му ей,осети се бе аз живея тук от както съм се родил и до точката,която искам да ме закараш ти ще ме одереш!.ами това е цената ми казва.....тъй ли спри.слязох и чао ако искаш да се обадя на ДАй?
0
 
 
днес ми открадна един бак6и6-портмонето!
0
 
 
просто са уникални по увели4аване на тарифа
0
 
 
Наи накрая ги метнаха теяа помпайиирСџВ?‚
0
 
 
И това чак сега се открива? То почти всеки таксиджия ги прави тея селски номера..
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: