Таксиметровите шофьори във Варна мамят по нова схема

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
14:31 / 13.04.2011
6814
Нова измама са измислили находчиви таксиметрови шофьори във Варна. След всеизвестните помпи, които увеличават сметките на клиентите в пъти, таксиджии прилагат касови апарати "близнаци". Това означава, че в жълтата кола има по 2 апарата, единият от които е нередовен и чрез който се краде. Измамата излязла наяве при съвместните проверки на ДАИ и Агенцията по метрологичен и технически надзор. Те се самосезирали и тръгнали на инспекции заради получени сигнали, че такситата, возещи на ниски тарифи, помпали сметките на клиентите.

Проверките продължили около месец и половина - от февруари до средата на март. Очаква се в най-скоро време пак да бъдат подновени. Фрапиращи случаи, на които се натъкнали инспекторите, били помпите, поставени на всевъзможни места в колите, касови апарати "близнаци" и невключването на апарат. Над 10 таксиджии са хванати в нарушение.

За схемата "Близнаците" вече е сезирана прокуратурата и НАП. Шефът на ДАИ - Варна, Коста Панайотов каза, че по закон е позволено в таксиметров автомобил да има два апарата, но те задължително трябва да са регистрирани. "Гражданите трябва да проявяват нетърпимост към измамите и да подават сигнали срещу шофьори за невключен касов апарат, а не да се возят на цената на автобусния билет", каза още Панайотов.

Проверките са извършени на случаен принцип. Служители на ДАИ са се качвали в колите на различни таксиметрови централи като клиенти. След това са правени замервания на разстоянията, за да се изчисли дали са използвани помпи при превоза. Сигналът за използването на удвояващите сметката устройства е подаден срещу нискотарифните таксита. След проверката обаче се оказало, че колите, каращи на ниски цени, са по-честни. Тези обаче, които карали на по-високите тарифи, често посягали към помпите.

Източник: в. Черно море


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).