Таксита ограбват легалните превозвачи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:28 / 23.03.2010
4826
Близо 300 000 лв. месечно губят варненските презозвачи от нелегалните таксита, които „крадат" пътниците им от спирките. Това показва сметката на финансовите специалисти в частния превозвач „Транстриумф холдинг" АД.

Таксиджиите обикалят по натоварените маршрути и привличат клиенти с оферти за бърз превоз на цената на билета. Преди време същите конкурираха маршрутките, които возят на 1,50 лв., но заради кризата свалиха цената на услугата си до тази на градските превозвачи.

„Такситата спират, правят престой, предлагат на чакащите превоз на цената на автобусния билет. Така те освен нелоялна конкуренция създават и риск за живота на пътниците, които се опитват да слязат или да се качат на автобус. Да не говорим какви са опасностите, които носи подобно пътуване в таксиметров автомобил за пътника, който не получава никакъв документ за услугата", коментира изпълнителният директор на „Транстриумф холдинг" АД Антраник Шакариян.

Над 25 подобни таксита са засекли служителите на фирмата в интервала между 12,30 и 14,30 в организирана в петък акция. В продължение на 2 часа те са записвали номерата на колите, предлагащи незаконната услуга по линиите 13 и 409 от спирките им съответно на Централна поща и на центъра в посока Златни пясъци.

„Автомобилите са подадени на вниманието на областния управител, на кмета и на директорите на ДАИ - Варна, и на ОДП. За съжаление това не е първият такъв списък, който изпращаме с молба за реакция. Проблемът е от години, става целогодишен, но през лятото се задълбочава и създава условия за сблъсъци и неприятни сцени по спирките", коментира Шакариян.

Опитваме се, но е много трудно да противодействаме на тези таксита, каза началникът на областна дирекция на „Държавната автомобилна инспекция" (ДАИ) Коста Панайотов. Единствените нарушения, за които можели да се хванат инспекторите, били, ако апаратът не работи или не се издава касов бон на всеки пътник при слизането му. За да установят това, инспекторите се нуждаели от сигнали от пътници, които в масовия случай заставали на страната на такситата. Самите служители нямало как да се правят на тайни клиенти, защото всички ги познавали. Ето защо разчитали на работници от засегнатите транспортни фирми, които да им съдействат. Поне веднъж дневно обаче служителите на ДАИ се появявали по големите спирки, за да предупредят шофьорите на таксита, че ги наблюдават.

 

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (2)

Още по темата (4):
08.07.2010 Още две нередовни таксита спипаха днес служители на ДАИ и 5 РПУ
07.07.2010 Тръгна акция срещу нелегални таксита по Черноморието
12.04.2010 „Транстриумф” може да спре автобусите си заради "пиратските" таксита
07.04.2010 Пиратски таксита "ядат хляба" на автобусите, напрежението ескалира
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).