Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Таня Василева: Догодина във Варна стартираме нови услуги за хората с увреждания
Автор: Екип Varna24.bg 11:38 / 20.10.2019Коментари (0)7938
©
Община Варна непрекъснато се стреми да разширява спектъра от социални услуги. Благодарение на европейската солидарност и със средства от местния бюджет през последните години бяха реализирани редица проекти, но още догодина ще заработят и нови. Това коментира Таня Василева, която оглавява общинската дирекция "Социални дейности" и е кандидат от гражданската квота в листата за общински съветници на ГЕРБ.

Само след няколко месеца ще стартира изпълнението на проекта за патронажна грижа за 495 души, който нарежда Варна на първо място в страната по брой потенциални потребители. "С него ще помогнем на възрастни хора над 65 години, които са трудно подвижни и не могат да се обслужват сами, както и на лица с увреждания и техните семейства. Ще им осигурим почасови социално-здравни услуги, комплексни грижи в дома, психологическа подкрепа, така че да се подобри качеството им на живот", поясни кандидатът за общински съветник от ГЕРБ.

Таня Василева допълни, че през 2020 г. ще отвори врати и нов център за лица с увреждания, включително и множество увреждания. Това е иновативен модел на социална услуга, като целта е да се осигури адекватна грижа не само на хората в нужда. "Желанието ни е да облекчим ежедневието и на техните семейства, които да могат да водят по-спокоен и пълноценен живот", уточни тя.

До година-две ще бъдат разкрити също два центъра за хора с деменция. Единият ще е в кв. "Владиславово“, а другият, който ще предлага дневна грижа, ще се помещава в някогашния СУПЦ "Д-р А. Железкова“. "С разкриването на центровете по ОП "Региони в растеж“ ще осигурим за хората с деменция грижи, каквито досега липсваха в града ни“, добави кандидатът за общински съветник.

На територията на общината се предоставят 59  социални услуги, като 27 от тях са за деца. Държавно делегирана дейност са 36 услуги, а тези с местно финансиране – 23, което поставя морската столица на челните места в страната.

"Във Варна социалният сектор се развива устойчиво и ярък пример за това е разкриването на нови услуги като кризисния център за деца и център за социална рехабилитация и интеграция за деца с психични разстройства. Открихме също дневен център за възрастни хора с увреждания и център за интеграция на хора, напуснали затворите. През мандат 2015-2019 беше увеличен двойно капацитетът на приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби от 50 на 100 души, а съвсем скоро управляващият орган на ОП "Региони в растеж" одобри за финансиране предложението за ремонт на кризисния център за деца и приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица, с което да осигурим по-добра среда", каза Таня Василева.

Тя допълни, че Община Варна е една малкото в страната, която предоставя еднократни социални помощи. Всяка година от градската хазна се отпускат около 100 000 лв. на нуждаещи се хора за покриване на техни инцидентно възникнали жизнени, образователни и комунално-битови потребности.

Василева изтъкна, че резултатите от работата на екипа на доскорошния кмет и кандидат за нов мандат Иван Портних са видими за всички. "Горди сме, че постиженията на Варна се взимат под внимание при изготвянето на промените в националното законодателство. Наред с това колеги от други населени места непрекъснато търсят нашия опит и експертиза, което е висока оценка за работата ни", подчерта Василева.

Амбицията е през следващите години да бъде изградена пълна мрежа от социални услуги, с които да се отговори на потребностите на хората в нужда. Във фокуса на общинската политика ще бъде също повишаване качеството на съществуващите социални услуги в съответствие с европейските стандарти и осигуряване на равен достъп до услуги за всички уязвими, живеещи на територията на общината. "Имаме солидна основа, върху която да стъпим. Имаме и волята да надградим постигнатото, за да остане Варна сред лидерите в социалната сфера", каза в заключение Таня Василева - кандидат от листата на ГЕРБ за общински съветници, която е с номер 43 в бюлетината.



Още по темата: общо новини по темата: 245
17.12.2019 »
16.12.2019 »
10.12.2019 »
04.12.2019 »
04.12.2019 »
30.11.2019 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: