Таралежи плъзнаха из Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
09:44 / 24.06.2020
9490
Все по-често напоследък във Варна можем да срещнем таралежи. Дребните бодливи бозайници са активни главно привечер и през нощта. Затова и често попадат под гумите на колите, незабелязани заради кафявата си окраска. 

Каква обаче е причината все по-често във Варна да срещаме бодливите животни? Таралежите идват в града в търсене на храна, като вече се нагодиха към боклуците от казаните. Поради същата причина и лисиците напоследък започнаха да се преселват в града, обясни за Дарик Георги Тодоров, зооинженер на Варненския зоопарк. 

В България се среща предимно белогръдият таралеж. Той има кафеникава козина с характерно бяло петно на гърдите. Естествени врагове са му лисицата, язовецът и бухалът. Може да плува, да се катери по стени и да бяга, като развива скорост до 2 м/с. В тишината звукът от ходенето му много наподобява човешки стъпки. Живее по единично и винаги е самотен.

Известно е, че таралежите не са чувствителни към широк кръг отрови, включително тези на змиите. Бодливците имат и роля при създаването на "Златни пясъци". Бодливите животни са били включени в биологичната борба с огромната напаст от пепелянки в района. За целта тогавашната власт транспортира от Албания три вагона таралежи за справяне с проблема.

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).