Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Татуировките носят всеки втори хепатит
Автор: Екип Varna24.bg 10:29 / 05.04.2011Коментари (28)10957
© Impact Press Group
Всеки втори пациент с хепатит В или С има направена татуировка. Тази статистика съобщи ръководителят на Клиниката по гастроентерология в МБАЛ "Св. Марина" във Варна проф. д-р Искрен Коцев. "Жълтеницата" невинаги е предизвикана от вкарването на мастила в кожата, но в повечето случаи е именно така. "Не можем да кажем с категоричност, че заразата е пренесена по този начин, но определено има голяма взаимовръзка. В историята на заболяването на голяма част от нашите пациенти с хепатит С откриваме татуировки. Допускаме тази връзка, защото е напълно възможна. Пиърсингът, интравенозното поставяне на наркотици, също са сред рисковите фактори", допълни професорът.

Всяка година 4-5 тийнейджъри на възраст 14-18 години постъпват за лечение в Детската клиника по гастроентерология в МБАЛ "Св. Марина" във Варна заради открит хепатит С. При тях може да се направи директна връзка между направена татуировка и пренесен вирус на хепатит С, уточниха от здравното заведение. "Заразата се нарича "ласкав убиец" и се открива случайно, по повод на повишени чернодробни проби или при други изследвания. Проблемът е, че болестта не се търси активно, което означава, че случаите сигурно са доста повече", каза доц. д-р Миглена Георгиева. Още толкова се заразяват в годината и заради венозното поставяне на наркотици.

Голяма грешка, културна и здравна, е в XXI век да се прави татуировка, каза проф. Коцев. Преди време в клиниката се лекувало момче, което се изчистило от заразата за около една година. За награда, че успешно се е преборило с болестта, си направило подарък - татуировка. Не след дълго отново се озовало в клиниката - пак с хепатит С. Повторното лечение също дало резултат, но това са единични случаи от практиката на лекарите. "Дори в медицински заведения стават пропуски, а какво остава в студио за татуировки, където работещият няма познания за асептика, антисептика и вирусология. Знанията му стигат дотам да измие или да потопи в дезинфекционен разтвор инструментите, с които работи. Дали това е достатъчно, за да убие вируса обаче, не знае", допълва още професорът.

Последният пациент с хепатит С е диагностициран в клиниката вчера сутринта. Заразата протича без симптоми, затова е трудно да се открие навреме. При 70-80 на сто от пациентите тя остава хронична, казват специалистите. Ваксина за хепатит С няма, докато за хепатит В има и за родените след 1989 г. тя се прилага. Това вече се усещало и в клиниката, където се констатира лек отлив на заразените с хепатит В. Всяка година в болничното заведение търсят помощ средно около 350-400 инфектирани с двата вида хепатит, които са в различен стадий на развитие.

Средно по 10 души на месец търсят начин да се отърват от направените им татуировки, отчита кожният лекар д-р Илко Бакърджиев. "Точна статистика за това нямаме, но често ни търсят за подобни услуги. Повечето хора си ги харесват и не искат да ги махат, но се случва да получат алергична реакция веднага след манипулацията по поставянето. Най-често това се случва през лятото, под въздействието на слънчевата светлина", посочи специалистът. Макар и рядко, но понякога веднага след като си направят татуировка, клиенти решават да я премахнат. Има методи, с които това да се направи, но отнема много време - до 4-5 месеца.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Rumen Jordanow
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: