Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Татяна Дончева, Коалиция "Изправи се! Мутри вън!: Държавата трябва да гарантира финансова глътка въздух на туристическия бранш, за да оцелее!
Автор: Пламена Николова 09:00 / 29.06.2021Коментари (0)1860
©
"Държавата трябва да гарантира финансова глътка въздух на туристическия бранш, за да оцелее той". Това заяви в интервю за Varna24.bg Татяна Дончева, водач на листата с кандидат-народни представители на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" във Варна. 

- Г-жо Дончева, как тече кампанията на коалиция "Изправи се! Мутри вън!" във Варна?

- Кампанията тече нормално стараем се да покрием както града така и областта. В средата на миналата седмица имах среща с ръководството на туристическата асоциация, за да обсъдим както стратегически проблеми, така и тези проблеми, които са наболели за настоящия сезон. Той е доста проблемен защото е вече в средата си. В месеците преди сезона беше безвластие и има нерешени проблеми с туристите и техните ваксинации, организацията на цялата тази дейност, както на летищата във Варна и Бургас, така и в курортните комплекси.

Сериозно се затруднява стандартния туристически поток, с който Варна, Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена са свикнали. Същевременно е много трудно да се оптимизира процеса в средата на сезона. Предишните обитатели на министерството на туризма в лицето на министър Ангелкова и министър Марияна Николова бяха доста чужди за туризма. Оказа се, че само съществуването на Министерство като статутна държавна институция, която да се занимава с туризъм, е много недостатъчно, за да не кажа изкуствено, което в никакъв случай не създава трайна държавна институция, която да има специалисти по туризъм, които са наясно както с тактическите така и със стратегическите проблеми.

Очевидно, по-удачна е формата с агенция, която да не бъде толкова подвластна на политическа култура, на политически промени, а същевременно там да събира сериозни специалисти. В привличането на туристи очевидно има отношение както инфраструктурата и проблемите й, така и възможностите за екскурзии, които да придружават плажния пакет, казано на лаически език.

В тези въпроси обаче, смятам че специалистите в бранша биха били по успешни от мен. Въпросите, които отделих и които касаят цялостна държавна политика са свързани с финансирането и кредитирането на бранша.

Туристическите оператори се оказват некредитирани от банките като супер рискови фирми. Те междувременно са събрали пари на клиенти, платили са част от тези пари и дори с целите пари са платили на самолетни компании, на хотели. Тези пари са на практика изгорели.

Съществува проблем в българския туризъм, който е пречка за общуването, както с чужденци, така и с български туристи.

- Проблеми има според вас и за туроператорите, какви са те?

- Туроператорите са рискови кредитополучатели, банките не желаят да предоставят кредити, те са свършили оборотните пари. Хотелериети, които не са рискови кредитополучатели, имат кредити, имат активи с които да си обезпечат, но не могат да обслужват кредитите, защото няма туристи. Нужна е, според мен, държавна намеса по отношение на кредитния проблем на бранша.  Както на туроператори, така и на хотелиери, може би не толкова на ресторантьори. Това, което се иска, е първо среща на достатъчно високо държавно ниво с ключовите ръководители на българските банки. Представени от страна на бранша на приблизителните пари, които ще бъдат необходими, за да може държавата да гарантира изцяло или част от тях.

Преструктурирането на кредити на хотелиерите, осигуряването на 2-3- годишен гратисен период, в който те да имат възможност да плащат само лихви, докато бъде преодоляна кризата и евентуално на овърдрафти за оборотните пари от порядъка на 200-300 000 лв. на фирма. Моите партньори в разговорите увериха, че са в състояние да подготвят тези финансови разчети, за да може наистина правителството да се ангажира с такива разговори с банките в България и да може да осигурим глътка въздух поне за 2-3 години, за да могат хората преодолявайки кризата да осигурят следващите стъпки за съществуването на фирми.

- Какво е Вашето предложение за справянето с проблема?

- България трябва, в лицето на ръководството на институцията по туризма, да проследи как върви световния процес по възстановяване на тези суми за платени в чужбина самолети и хотели. И да преценим възможно ли е, има ли международен форум или междудържавен, на който да бъдат решени такива въпроси. Защото в крайна сметка парите на частните клиенти трябва да бъдат върнати.

Съществуват гаранционни фондове, които са създадени в другите страни а у нас не, които да осигурят с държавни пари, връщане на част от сумите на туристите и евентуално другата част ще трябва туроператорите да свършат работата си да изкарат и да върнат.

Има такива схеми, преди години в Унгария имаха проблеми с жилищните кредити с швейцарски франкове. Когато смяната на курса на швейцарския франк предизвика проблем и невъзможност да бъдат кредитите обслужвани и риск да бъдат взети жилищата на голям брой граждани, тогава държавата се намеси и направи такъв фон, изкупи кредитите, преструктурира ги, направи ги за по-дълъг период от време, направи ги във форинти и общо взето реши проблема. Сега смятам, че става дума за много по-малък интерес, за много по-малко пари и мисля, че едни 20 милиона, ако са проблем на един такъв гаранционен фонд, държавата би следвало да ги отдели, за да може туристическия бранш да поеме въздух и да тръгне нататък. 

Хората искаха запазване на мярката 60/40. Смятам, че няма следващо правителство което би я ревизирало, но разбира се, трябва съответния институт държавен, министерство или агенция по туризъм да удържи начина по който ще се разпределят парите. Защото в туристическият бранш те не се получават равномерно всеки месец, за да се правят прости сравнения и да се казва "този може и този не може да получи“.  Аз имам вече някакви добри контакти с представителите на бранша и установен работен режим и смятам, че няма да има проблеми и за бъдеще.

Повече вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: