Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Татяна Дончева след среща с БХРА: "Изправи се! Мутри вън!" застава зад исканията на туристическия бранш
Автор: Пламена Николова 08:54 / 25.06.2021Коментари (0)1686
©
Татяна Дончева обсъди програмата на "Изправи се! Мутри вън!“ с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация на среща в столицата вчера.

Години наред страната ни само формално има Министерство на туризма. То се ръководи от странни хора без необходимите познания, вместо  там да са експерти, които да предвидят проблемите и да предлагат навременни мерки за тяхното решаване, изтъкна водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!“ във Варна Татяна Дончева. Според нея от ключово значение е да се търсят възможности за удължаване на летния туристически сезон, като се включат месеците април, май, септември и октомври.  Държавата трябва да субсидира разходите за самолетни седалки на чартиращите компании, като финансирането да се осъществява при изпълнени от туроператорите ангажименти за брой чуждестранни туристи, доведени в страната ни.

"Изправи се! Мутри вън!“  подкрепя идеята за намаляване на таксите за летищата за тези месеци, като е необходимо да се въведат и специални програми за създаване на кадри за туризма, като за целта е необходимо да бъдат въведени промени в учебните програми в училищата, както и да се разреши наемане на младежи, навършили 16 години. Татяна Дончева застана зад идеята за възстановяване на правото на обезщетение за безработица за сезонно наетия персонал, както и за въвеждане на почасово заплащане. Необходими са и специални мерки за реклама и охрана на курортните комплекси. Сред идеите, които Татяна Дончева лансира още е чрез концесионните договори за плажовете да се регулират цените на пакетните услуги за туристите.

"Изправи се! Мутри вън!“ застават зад искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация да се променят условията за по-лесно влизане в страната на ваксинирани туристи, както и за изграждане на центрове за бързи антигенни тестове на летищата и в големите курортни центрове.  От асоциацията искат още да се запази мярката 60 на 40, като се прецизира обстоятелството, че приходите в туризма не се получават регулярно.

Двете страни се обединиха и около идеята, че трябва да се направят стъпки за отсрочване или опрощаване на данък сгради и такса смет в месеците, в които хотелите не са работили.

Представителите на БХРА очертаха проблем с кредитирането на туроператорите, тъй като банките ги считат за особено рискови. За разлика от хотелиерите, които могат да гарантират заемите с активите на хотелите си, то туроператорите нямат такава възможност. От бранша настояха пред Татяна Дончева да се търсят механизми за отсрочване на плащанията по кредитите за срок от 2-3 години, като през това време се плащат само лихви. И двете страни се съгласиха, че е необходимо е да се създаде гаранционен фонд за покриване на задълженията на туроператорите към туристите от несъстояли се пътувания по време на пандемията.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: