Татяна Харизанова с първа самостоятелна изложба във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:49 / 14.04.2021
1465
Арт галерия Le Papillon с удоволствие се превръща от 15-ти април до 6-ти май 2021 г. в "Стая с безброй истории“ за творбите, заредени със силна вътрешна енергия на талантливата и завладяваща художничка Татяна Харизанова в първа самостоятелна изложба пред варненска публика. Картините й не се побират в рамките на традиционното, а следват собствените й правила и емоционалност. Оформени в характерния й почерк, тя съчетава лиричността на линията на графичната техника с пластичността и силните чувства, пресъздадени от цвета. Монументалните й платна грабват с лаконичния си изказ, а техниката й да отнема от горните слоеве на маслото от трислойните платна, загатва за една дълбока душевност, чувствителност на автора, дори очертават духовните й измерения. Деликатно, чрез стилизация и непрекъснатост на линията изграждаща рисунката, на формата или на фигурите в картините й, Татяна като че ли ни разкрива своите вътрешни силно емоционални пластове, заредени с много енергия, страст и любов към живота и хората. Предметите от нейното ежедневие, невинно и чисто по детски пресъздадени на широкото платно ни разкриват нейните лични, дори интимни преживявания, блянове – истории, които зрителя довършва в съзнанието си.

Татяна Харизанова откровено и чисто илюстрира с почти символно, щрихово изобразени фигури, пейзажи или предмети от стая от нейното битие с умението на добър аниматор да пресъздава движение и да вкарва зрителя във всяка от своите истории. Дали с мащаба, който ни поглъща, дали с това, че линията й, изследвайки житейските преживявания й, вихъра на емоциите й, пулсацията на мислите й, оставя както отпечатък в маслото, така и в нашите мисли, тя успява да развълнува.

Размерите на платната, обектите, сюжетите, композициите, гледните точки – всичко е плод на вдъхновение и настроение. Според нея всяка картина си има своя история, винаги я свързва със случка или събитие. В платната си авторката улавя мрачното, забързано ежедневие по един различен, романтичен начин.

Безброй истории, при това разказани в един живот, в една галерия, в една стая. Чудя се дали образите на Таня зависят от битието или то от тях? Защото от чисто съзнание не зависят. Но може би от болката?

При нея натюрмортът не е просто нежива природа. Тези картини са замръзнал моментен поглед, отблясък на състояние, даващ на зрителя възможност да завърши разказа си. При това в която стая поиска. И колкото истории може да понесе. По Харизановски.

Заповядайте на вернисаж на изложбата на 15.04.2021 /четвъртък/ от 16:16 ч. до 19:19 ч. когато изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon ще се превърне в "Стая с безброй истории“ скрити в 16 платна при всички съображения за сигурност, необходимата дистанция и предпазни средства!

Изложбата може да бъде видяна от 15-ти април до 06-ти май 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12 и може да бъде разгледана както в изложбения салон на галерията, така и на сайта artpapillon.com

Изложбата е част от "Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд "Култура“ към Министерство на Културата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).